La producció catalanoargentina 'Euforia y desazón' porta el ''fracàs'' al Temporada Alta

S'ha pogut veure en dues funcions a la sala La Planeta de Girona

La producció catalanoargentina 'Euforia y desazón' ha portat a escena una reflexió sobre el fracàs i el conformisme. Dins d'una oficina completament atrotinada i desordenada, cinc personatges també desmanegats que estudien en el que representa una escola d'adults van passant les hores immersos en un caos constant d'aprenentatge i convivència.

Una etapa de la vida de la qual es planteja que no tenen intenció de sortir per no haver de fer front al pròxim pas: trobar feina. Dirigida per Sergio Boris i produïda per la companyia teatral El Eje, l'obra d'un fort caràcter costumista s'ha pogut veure divendres i dissabte a les vuit del vespre a la sala La Planeta de Girona dins de la programació del Temporada Alta.

La crítica n'elogia el "magnífic treball d'interpretació" amb una proposta "radicalment diferent" a la resta d'obres que es veuen al país. Caòtica, enèrgica, costumista són alguns dels adjectius que millor descriuen 'Euforia y desazón', una obra d'hora i mitja de durada que ha estat creada i portada a escena en tan sols set mesos i mig per un equip mig català i mig argentí.

Com ja va passar amb 'Història d'un senglar (o alguna cosa de Ricard)' de Gabriel Calderón amb Joan Carreras, ara és l'actor, dramaturg i docent argentí Sergio Boris que ha fet un procés d'investigació i creació al costat de la companyia catalana El Eje sortida de l'Institut del Teatre.

Entorn del fracàs

'Euforia y desazón' és el resultat d'un treball de contaminació entre diferents relats artístics i gira al voltant de la idea del fracàs com un valor, centrat en la figura de l'alumna repetidora i la seva contra-cara inevitable, el lloc des d'on s'examina: l'avaluador. Durant la funció afloren relacions de poder, amb els seus tòpics i relats, i es focalitza en els cinc personatges i els vincles que tenen entre si.

Els actors i actrius d'aquesta obra coproduïda pel Temporada Alta són Eric Balbàs, Maria Hernández, Sebastián Mogordoy, Cristina Mariño i David Teixidó. Amb aquest nou muntatge, Sergio Boris ha tornat al festival després de presentar-hi el 2014 'Viejo, solo y puto'.

Teatre d'Amèrica del Sud

El Temporada Alta aposta en la seva programació per un cicle que suposa un reconeixement a les propostes d'Amèrica del Sud. També s'hi podran veure 'Ana contra la muerte' de Gabriel Calderón (22 d'ocubre), 'La obra' de l'argentí  Mariano Pensotti (4 i 5 de novembre) i 'Fuck me' de Marina Otero (19 de novembre).

Fora de les dates del festival gironí també té lloc Temporada Alta a Iberoamèrica, un esdeveniment que porta proposes d'artistes catalans més enllà del país i se celebra a Buenos Aires (Argentina), Montevideo (Uruguai) i Lima (Perú) amb la presència de companyies i artistes de diversos països.