Girona torna a pescar peixos de l'Onyar per traslladar-los al Ter pel poc cabal del riu

Les espècies invasores com ara la carpa se sacrificaran

L'Ajuntament de Girona ha encarregat una nova captura de peixos al tram urbà del riu Onyar pel poc cabal que hi ha. Aquest dimarts a primera hora diversos treballadors s'han instal·lat a la zona de plaça de Catalunya, des d'on han començat la captura amb pesca elèctrica.

Es tracta d'un sistema en què es genera un camp elèctric a l'aigua. Això fa que els peixos quedin atordits i sigui més fàcils agafar-los per posteriorment separar les espècies autòctones de les invasores.

En el cas dels peixos autòctons, es traslladen al riu Ter on hi ha més quantitat d'aigua i es garanteix la seva supervivència. En el cas de les espècies invasores (majoritàriament carpes) se sacrifiquen. El consistori ja va encarregar actuacions similars a la primavera.

El regidor d'Acció Climàtica de Girona, Sergi Cot, recorda que en el cas en què els peixos siguin autòctons es retornen al riu Ter, on hi ha més aigua i poden viure amb les condicions necessàries.

Per contra, els peixos invasors se sacrifiquen tal com marca la llei catalana. La normativa no permet capturar animals invasors per retornar-los al medi i exigeix que si es capturen, cal sacrificar-los. Cot afirma que el sacrifici d'aquests peixos és millor que "una mort lenta o el gran patiment" que tenen pel fet de viure amb tan poca aigua com la que hi ha actualment a l'Onyar.

Pel que fa a les espècies autòctones, es preveu que retornin a l'Onyar quan augmenti el cabal tot i que no descarten que es quedin al Ter, on ja hi ha majors poblacions. Entre els peixos originaris de l'Onyar s'hi poden trobar barbs de muntanya, poblacions d'anguila i bagres. Malgrat tot, els autòctons són minoria davant l'elevada presència d'espècies invasores com ara les carpes