Girona inicia una nova edició del Voluntariat per la llengua amb 100 parelles lingüístiques

Enguany es commemora el 20è aniversari del programa

Girona acull una nova edició del Voluntariat per la llengua. Voluntaris i aprenents es van reunir ahir a la sala d’actes de l’Espai Cívic Mercadal per conèixer la seva parella lingüística. Aprenents que estudien català i volen millorar la fluïdesa es trobaran amb persones voluntàries que dediquen una hora a la setmana del seu temps lliure a conversar en català.

Aquesta nova edició comença amb 100 parelles lingüístiques, que s’aniran incrementant a mesura que avanci el curs, ja que es van fent parelles durant tot l’any. Els participants es van mostrar molt contents de poder fer les trobades i gaudir d’estones de conversa.

Entre els voluntaris que aquest any participen en el programa, hi ha la regidora de Servei a les Persones i de Llengua Catalana, Núria Riquelme, que va assistir a l’acte per conèixer la seva parella lingüística i va tenir unes paraules d’agraïment per a tots els participants. Als aprenents, per la seva voluntat d’aprendre la llengua, i als voluntaris, per dedicar part del seu temps a ajudar els aprenents. Riquelme es va mostrar molt il·lusionada i amb moltes ganes de començar les trobades amb la seva parella lingüística.

El Voluntariat per la llengua també es duu a terme en diversos àmbits específics, com ara el sanitari, amb parelles lingüístiques al geriàtric de Girona Maria Gay, que ja fa deu anys que participa en el programa. A aquestes parelles presencials s’hi ha de sumar la seixantena que hi participen en la modalitat virtual.

El programa Voluntariat per la llengua es va posar en marxa a la ciutat l’any 2004. Al llarg d’aquests anys no ha parat de créixer, ja que de les 40 parelles lingüístiques que hi van participar en la primera edició, es va passar a les 280 l’any passat. A més, el programa també compta amb la col·laboració d’una trentena d’establiments i unes 35 entitats.

Voluntariat per la llengua és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat.

El Consorci per a la Normalització Lingüística va iniciar l’experiència l'any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles lingüístiques participants. Des del 2003 fins ara hi han participat més de 160.000 parelles i hi col·laboren més de 2.000 entitats i més de 8.000 establiments arreu de Catalunya.