Arrenca el Territori Pissarra amb una ruta històrica maridada amb vins

L'activitat ha resseguit la cultura identitària de la vinya de Colera amb un tast de quatre cellers

El Territori Pissarra ha donat inici aquest dijous al matí amb la celebració de la primera activitat programada que portava per títol "Vinya, guerra i terra" de la mà de Glops d'Història, el Club Excursionista Portbou i el celler Hugas de Batlle on hi han participat prop de mig centenar de persones després d'esgotar-se les entrades fa setmanes.

Durant vuit quilòmetres els assistents han conegut de la mà de l'arqueòloga, historiadora i sommelier, Romina Ribera, la cultura identitària de la vinya de Colera (Alt Empordà) iniciant el camí de ronda des de la platja del municipi on s'han resseguit quilòmetres de pedra seca, terrasses de pissarra i esquistos que conformen la geologia característica de l'Albera marítima.

La primera parada del recorregut ha estat al Coll del Frare en un búnquer de la coneguda línia P, una barrera defensiva construïda entre 1944 i 1948 per evitar que el Tercer Reich o els Aliats penetressin al territori espanyol. Aquí s'ha fet el primer tast d'un vi de pissarra provinent del celler Mas Llunes, una garnatxa amb macabeu i criança de cinc mesos en bota de roure que es comercialitza sota el nom de Nívia.

Aquesta és una paraula provinent del català antic que significa "de neu" i fa referència a l'indret on estan situades les vinyes on es produeix aquest vi des d'on es pot veure el cim nevat del Canigó i el mar alhora. El tast ha tingut lloc a l'interior d'un búnquer que la membre del Club Excursionista, Gina Strohecker, ha netejat i condicionat prèviament per a poder-hi accedir.

El segon tast s'ha organitzat a Cala Rovellada, antigament coneguda com la Platja dels Morts en els temps en que Colera encara no tenia cementiri i els veïns duien els seus difunts fins allà en barca per a celebrar el sepeli. Els vins escollits en aquesta ocasió han estat un Terra Indika (garnatxa negra) del Celler Mas Pòlit i un Coll de la Ribera (garnatxa amb carinyena) del Celler Cooperatiu d'Espolla.

El recorregut a finalitzat a la vinya de la Pineda del Celler Hugas de Batlle, on l'incendi de Portbou d'aquest estiu la va cremar parcialment. El seu propietari, Eduard Hugas, ha explicat en quin estat han quedat els ceps i de quina manera n'ha afectat a la producció. Seguidament s'ha tastat el tercer i últim vi, una raresa d'aquest celler que porta per nom Vent Perdut, una garnatxa dolça de la qual només en queden una norantena d'ampolles.

Més activitats i la fira

El Territori Pissarra segueix divendres amb la celebració a les 19h a la Sala del Trull de Colera de la taula rodona on intervindran diversos viticultors que posaran de relleu les pràctiques vitivinícoles emprades en cada regió convidada, amb les seves diferències i similituds alhora que també es tractarà la incidència del canvi climàtic en aquests sòls.

Hi participen Eduard Hugas de Batlle del Celler Hugas de Batlle de l’Empordà, Vincent Cantié de La Tour Vieille de la regió de Llenguadoc-Rosselló i Salvador Burgos del Celler Burgos Porta del Priorat. La taula rodona s’acompanyarà d’un tast de vins format per Els Canadells 2022 de La Tour Vieille de Cotlliure i Banyuls, Camí d’en Poca Sang 2022 del Celler Hugas de Batlle de Colera i Mas Sinen 2017 del Celler de Burgos Porta de Poboleda.

L’activitat estarà moderada per la llicenciada en Biologia; consultora especialitzada en viticultura i olivicultura; formada en tècniques d’agricultura ecològica, regenerativa i biodinàmica, Ester Pérez García. Les places són limitades i ja no es permet la compra d'entrades online, només a través de guixeta moments abans de l'inici.

Finalment, el dissabte se celebrarà la segona edició de la Fira Territori Pissarra al Passeig Marítim de Colera, on es donaran cita un total de 18 cellers entre les 11:30h i les 20:30h. Per un preu de 20 euros (copa de vi inclosa i descompte de 5 euros per a la compra d’ampolles), es podran assaborir totes les referències sense límit de degustacions.

A l’edició d’enguany per part de la regió vitivinícola de l’Empordà hi seran presents: Celler Cooperatiu d’Espolla, Celler Gerisena, Celler Hugas de Batlle, Celler Mas Pòlit, Espelt Viticultors, La Vinyeta, Mas Llunes, Somni d’Istiu, Vinyes d’Olivardots i Vinyes dels Aspres.

Del Llenguadoc-Rosselló: Domaine du Traginer i La Tour Vieille.

Del Penedès: Orda Vins.

Del Priorat: Celler Burgos Porta, Clos Pachem, Costers del Priorat, Perinet i Sandra Doix.

D’altra banda també hi hauran petites mostres del Celler Martín Faixó (DO Empordà) i Mas d’en Gil (Priorat). La jornada tindrà l’acompanyament musical d’Alverd Oliva (12:00h) i Els Barbuts de Sant Esteve de les Roures (17:30h).

Els restaurants de Colera també hi seran presents amb l’elaboració de diverses tapes que es podran consumir a la fira.

Territori Pissarra Colera | Empordà és una activitat organitzada per Territori Pissarra i Celler Hugas de Batlle i compta amb el suport de l’Ajuntament de Colera i el Consell Regulador de la D.O. Empordà.