El projecte educatiu A tempo estrena una plataforma digital

El Temporada Alta i la Fundació Ciutat Invisible programa deu espectacles en escoles i instituts gironins

El projecte educatiu A tempo, que organitza la Fundació Ciutat Invisible i el festival Temporada Alta, ha estrenat una plataforma digital gratuïta amb l'objectiu de difondre les professions artístiques a les aules.

La intenció d'aquest recurs que està a l'abast de tots els docents és que puguin mostrar la vida d'artistes com ara el duo Cabosanroque, l'actriu Rosa Gàmiz o les ballarines Elena i Neus Masó, entre d'altres.

A Distància comptarà amb una presentació de l'artista, fragments dels seus espectacles i una guia de treball. Enguany, el projecte també ha programat deu espectacles que es faran a les aules de centres gironins. Són espectacles gratuïts que es fan en horari lectiu per potenciar diferents disciplines artístiques a l'escola.

Amb l'objectiu d'introduir les arts a les escoles, fa set anys que el festival Temporada Alta i la Fundació Ciutat Invisible impulsen activitats a la demarcació de Girona, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. En tot aquest temps ja hi han participat 27.798 alumnes, 2.975 docents i 419 artistes i formadors. Es tracta d'un projecte que compta amb diverses potes: la primera d'elles la programació d'espectacles a les aules i que els centres de Girona i Salt poden demanar.

Aquest any hi ha deu espectacles que arribaran als centres gironins. Hi ha produccions pensades per a alumnes de cicle infantil, d'altres de primària i d'altres per a secundària. L'objectiu és tractar temes diversos com ara la pressió estètica dels cossos normatius que pateixen els joves. A partir d'aquí, els alumnes poden conversar amb els artistes després de l'obra sobre el contingut que s'ha tractat i posteriorment els docents aprofundir en la matèria.

Per altra banda, el projecte A Tempo també busca introduir la poesia en els instituts. Es tracta d'una part del programa que busca motivar els alumnes de secundària perquè llegeixin i també escriguin poesia i desenvolupin una sensibilitat creativa.

Nova plataforma digital

Com a novetat, el projecte educatiu ha estrenat una nova plataforma digital i gratuïta que es posa a disposició de tots els docents. Hi ha dues col·leccions diferents: Artistes a l'aula i Formació en arts i educació. La primera consisteix en propostes de treball que han fet artistes vinculats al festival per donar a conèixer diverses professions artístiques des de la pràctica.

Aquesta col·lecció compta amb vídeos on artistes com l'actiu Rosa Gàmiz, les ballarines Elena i Marta Masó o els dramaturgs Aleix Fauró i Ísis Martin presenten les seves obres i expliquen la seva professió. Aquest material es pot difondre per fomentar les diferents disciplines artístiques entre els joves.

Per altra banda, la Formació en arts i educació compta amb masterclass basades en diferents disciplines artístiques. En aquesta secció, hi ha professionals de la cultura i artistes que mostren com tractar les arts dins de les aules.

El director del festival, Salvador Sunyer, ha afirmat que moltes vegades els docents encarregats de les disciplines artístiques "no saben com introduir-les a la classe perquè no han rebut formació específica per fer-ho". Per això aquest recurs surt arran d'una crida de professors i mestres que demanaven eines i recursos per tractar el teatre o la dansa als centres.

Aquesta plataforma es preveu que cada any compti amb més contingut i que es converteixi amb una guia de consells pràctics per a docents disponible per a tot el territori de parla catalana.