Promouen el Ioga durant l'embaràs i el postpart a les dones de la Selva

La Corporació de Salut ofereix l'activitat a l'inici del tercer trimestre

L'equip de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha incorporat la pràctica del ioga per a totes les dones de l'Alt Maresme i la Selva Marítima que estan embarassades i en postpart immediat. Aquesta iniciativa, que es va engegar a principis del 2023, vol oferir un acompanyament més global a les dones i contribuir d'aquesta manera al seu benestar físic i emocional.

"A més d'enfortir el vincle amb el nadó, el ioga permet mantenir-te activa i en forma", concreta Garsaball. "La seva pràctica alleuja les molèsties físiques que apareixen durant la gestació i, al postpart, ajuda a integrar des de la tranquil·litat el canvi que representa l'arribada d'un nadó”, afegeix la llevadora i artífex de la iniciativa.

D'ençà que es va posar en marxa el projecte, ja hi ha 49 dones que han seguit sessions de ioga. En total, se n'han fet 29 classes, a cadascuna de les quals, de mitjana, hi han anat sis mares o gestants.

De l'activitat se n'informa a les consultes d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de la Corporació, des d'on es fa el control gestacional. El ioga s'adreça a totes les dones que inicien els cursos de preparació al part durant el tercer trimestre d'embaràs (a partir de la setmana 27 ó 28) i a les que ja han parit i es troben en el postpart immediat.

S'organitza una sessió setmanal, cada dilluns, d'una hora per a les embarassades i d'una hora i mitja per a les mares en postpart (en aquest cas, el ioga es fa sense els fills). Les sessions són gratuïtes i es fan a la sala de l'Associació de dones de Calella, a la Fàbrica Llobet-Guri.

La cap de les llevadores de la corporació, Cristina Torres, subratlla que la iniciativa vol oferir una atenció més integral a la dona. "A banda de facilitar informació teòrica i pràctica mitjançant els cursos de preparació al part i el postpart, també considerem molt important poder aportar a les dones eines per cuidar la seva salut física i mental i vetllar pel seu benestar en un moment de grans canvis tant per al seu cos com per a la seva ment", explica. A més, afegeix que és una oportunitat: "Generalment, el ioga s'ofereix en centres privats i aquesta proposta ens permet posar el ioga a l'abast de totes sense distincions".

Per facilitar el seguiment de les classes, la Corporació de Salut ha preparat un document on es recullen les diferents postures (asanas) que es practiquen durant la sessió. Les dones que hi apareixen són mares que, precisament, ja han seguit classes de ioga gràcies a aquest projecte. D'aquesta manera les mares i gestants poden seguir amb facilitat els moviments i, fins i tot, consultar el material en format digital per continuar practicant.