Els germans Dalí es reuneixen amb Lorca per recórrer la Figueres del 1925

Dissabte passat es va estrenar aquesta nova ruta històrica teatralitzada

Els germans Anna Maria i Salvador Dalí amb Federico García Lorca han estat protagonistes d’una nova activitat dels Amics dels Museus Dalí aquest dissabte passat. L’associació ha estrenat una nova ruta, una experiència que recorre Figueres a través dels diversos escenaris de l’amistat entre els Dalí i el poeta de Granada.

La presentació de Lorca-Dalí a Figueres s’ha fet en dues sessions, donat el gran nombre de persones inscrites. A la primera hi han participat, entre d’altres, el segon tinent d’alcalde de Figueres, Josep Maria Bernils; la regidora de Cultura Mariona Seguranyes, i Josep Maria Joan director del Museu del Joguet.

El president dels Amics, Carles Ayats, ha destacat que aquest projecte ha vist la llum després d’un llarg període de maduració iniciat després la presentació del llibre García Lorca en Figueres sota la cúpula del Teatre – Museu de Figueres l’any 2019.

L’obra és fruit del treball dels estudiants Laia Genover, Èlia Gràvalos, Blai Higueras, Àlex Izquierdo, Joana Oliveras i Iliyan Vasilev de l’Institut Ramon Muntaner, coordinats pels professors Àngela Castaño i Joan Manuel Soldevilla, i editat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent i la Universitat de Girona. “Esperem que aquesta experiència tingui continuïtat, davant de l’innegable interès que ha despertat la seva presentació”. I ha afegit: “Unir dues figures universals com Lorca i Dalí, és un actiu que la ciutat no pot desaprofitar”.

Entre el 1925 i el 1927, Lorca va visitar Figueres en tres ocasions convidat per Salvador Dalí. Resseguint les passes d’aquestes estades i en els espais encara existents, els participants de l’activitat varen assistir a breus representacions escèniques i de dansa inspirades en una amistat de joventut que estaven forjant els dos artistes a Figueres. 

El punt de partida de Lorca-Dalí a Figueres ha estat a la plaça de la Palmera on l’Anna Maria Dalí, des del balcó de la casa on residia la família Dalí, esperava impacient al seu germà que arribava de Madrid amb un convidat molt especial, el poeta de Granada Federico García Lorca.

La representació del retrobament dels germans va anar a càrrec de la companya de ball Element, acompanyats del guitarrista Víctor González que va interpretar música popular andalusa, en viu. A l’entrada de la segona residència dels Dalí, es va recordar la lectura de Mariana Pineda a la sala d’espera del notari Salvador Dalí i Cusí, pare del pintor, amb un muntatge de música, lectures, ball i imatges.

Lorca-Dalí a Figueres també ha recordat l’audició de sardanes de Pep Ventura que es va celebrar a la Rambla en homenatge a Lorca l’any 1925 amb els joves de Mediterrània Dansa davant la Cafeteria Astòria. A continuació, el Museu del Joguet va ser l’escenari de la recreació del món de la fantasia dels tres amics, representats com els pierrots que varen il·lustrar aquests artistes.

Aquí, el músic català Joel Minguet va recitar amb la guitarra el poema Árbol de canción que forma part del primer llibre que Lorca va publicar amb títol Canciones el 1927 que forma part del primer llibre que Lorca va publicar amb títol Canciones el 1927 i que va escriure per a Anna Maria Dalí. A la segona sessió, Josep Maria Joan va explicar com s’ha arribat a un acord amb el Museo Casa Natal de Federico García Lorca de Fuente Vaqueros per intercanviar-se les cartes entre Lorca i Anna Maria, a qui va conèixer personalment.

La ruta ha acabat a la Plaça Gala-Dalí, al costat del Teatre-Museu, amb una nova coreografia  surrealista que fusiona l’època lorquiana de Dalí i l’època daliniana de Lorca a través de les seves respectives obres.

La ruta Lorca-Dalí a Figueres és un projecte dels Amics dels Museus Dalí, coordinat per Bel Bellvehí i Anna Garcia. Hi han col·laborat, entre d’altres, la Fundació Gala – Salvador Dalí, l’Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona, el Museu del Joguet, el Centro Federico García Lorca, les Guies Turístiques de Figueres, la família Carbó-Carretè (segona residència de la família Dalí), Joan Manuel Soldevilla, Joel Minguet, l’agrupació Mediterrània Dansa i les companyies de teatre La Funcional i de ball Element.