Salellas lamenta la ''paràlisi'' de l'Estat a l'espera de la formació del nou govern

Guanyem, Junts i ERC han fet balanç aquest matí dels 100 primers dies de tripartit

Guanyem, Junts i ERC han passat balanç aquest dimecres dels 100 primers dies de govern a l'Ajuntament de Girona. Tant l'alcalde, Lluc Salellas, com la vicealcaldessa Gemma Geis i el tinent d'alcaldia Quim Ayats han coincidit a destacar la solidesa del pacte, i per referir-s'hi han fet servir paraules i adjectius com "generositat", "gestió", "solvència", "rigor", "majoria àmplia", "coordinació" o "plural".

Salellas ha destacat que el treball transversal entre els socis "és la demostració objectiva" que el tripartit ha passat aquest primer examen "amb nota alta" i que s'ha demostrat que el de Girona és "un govern fort i proper", que avança "cap a una ciutat que millori la vida de la gent". Sobretot, ha dit, sortint al carrer i "traspassant la frontera" dels despatxos de la plaça del Vi.

Per a l'alcalde, allò que ho evidencia són les accions que s'han dut a terme durant aquests 100 dies, i les prioritats que es concretaran al proper pressupost. Entre d'altres, a l'hora de passar balanç, Salellas ha esmentat l'habitatge, que el tripartit "ha situat al centre del debat des del primer dia".

Ha recordat la limitació del 4% dels pisos turístics, que es va aprovar al darrer ple, i ha dit que en paral·lel, el consistori treballa per "anar més enllà" i incorporar "centenars d'habitatges" al parc públic (invertint-hi 1 MEUR als pressupostos o bé parlant amb empreses, entitats i la Generalitat per mobilitzar solars).

L'alcalde també ha dit que aquest és un govern que s'ha posat "al costat de la ciutadania", presentant-se com a acusació popular tant amb el feminicidi d'aquest estiu com amb l'atropellament de la ciclista. Entrant a parlar de mobilitat, Salellas ha recordat l'impuls dels entorns escolars segurs al Cassià Costal o al Marta Mata, la prova pilot al carrer de La Salle i la voluntat d'avançar perquè la ciutat "tingui més espais pacificats".

Aquí, i en referència a l'urbanisme, l'alcalde també ha dit que el consistori està ultimant un procés participatiu per abordar i "resoldre" la reforma del carrer de la Creu aquesta tardor. El mateix calendari que s'ha marcat per fer "avenços", i concretar-los als comptes del 2024, amb un altre dels "reptes importants" que té el consistori: les negociacions amb els treballadors municipals.

L'Estat, aturat

En contraposició, i també com a resposta a les crítiques que va llançar el PSC acusant el govern de "paràlisi", l'alcalde de Girona ha dit que, si en algun cas s'ha de fer servir aquest qualificatiu, és a l'hora de parlar de l'Estat. Perquè precisament, mentre no hi hagi investidura, l'actual govern en funcions ha fet saber a l'Ajuntament que els temes que el concerneixen s'aturen i "no hi ha negociació possible".

"L'Estat obvia les seves funcions; no és pertinent, ni tampoc útil, que aquests afers estiguin paralitzats", ha criticat Salellas. "Ara mateix se'ns ha dit que no hi ha interlocutor", ha precisat l'alcalde, dient que veient els 'tempos' a Madrid, això pot allargar-se "fins a principis de l'any que ve".

Com a exemples d'allò que ha quedat en els llimbs, Lluc Salellas ha esmentat projectes que fa temps que s'arrosseguen, com la reforma de plaça Espanya. Però també la possible cessió de l'edifici de Defensa a Emili Grahit- i afers més urgents, com l'atenció a les persones migrades i refugiades.

Sobre si al darrere d'aquesta decisió hi pot haver intencionalitat o no, l'alcalde no ha entrat a valorar-ho. De fet, ha dit que no té prou elements per fer-ho. Però si que ha puntualitzat que li agradaria demanar a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, si això també li passa. "Si la situació és diferent, aleshores hi hauria intencionalitat política; i si és la mateixa, respondria a un altre motiu", ha dit Salellas. "Però el que sí que puc dir és que l'Estat no atén les obligacions que li pertoquen", ha afirmat.

"Fer feina amb mirades noves"

Durant el balanç d'aquests primers 100 dies, la vicealcaldessa Gemma Geis ha destacat el seu "compromís granític" amb la ciutat. "Venim a fer feina amb mirades noves", ha subratllat, dient que un dels puntals d'aquest "govern fort" és el de tenir la capacitat d'aprovar els propers pressupostos, que fixaran les prioritats i són "molt importants" per respondre les necessitats socials.

Entre les accions que ha dut a terme des de les seves àrees, i les que vol tirar endavant, Geis ha recordat les visites turístiques adreçades als gironins (on hi han participat 380 persones), el pla per eradicar les espècies invasores a les hortes de Santa Eugènia, la regulació dels HUT, la voluntat de potenciar Fira de Girona amb nous congressos o les obres per renovar els aparells d'aire condicionat al mercat del Lleó (conjuntament amb la voluntat de concretar-ne el projecte de reforma).

Dins el llistat d'actuacions, la vicealcaldessa també ha esmentat el foment del català, el nou protocol per a una contractació socialment responsable a l'Ajuntament o la licitació per renovar les més de 3.000 lluminàries de la Devesa per d'altres energèticament més eficients. Pel què fa a la nova regidoria de Benestar Emocional, Geis ha avançat que s'està treballant en "accions innovadores" de cara a les Fires de Sant Narcís, que es donaran a conèixer properament.

"Donar cohesió"

Per últim, el tinent d'alcaldia Quim Ayats ha dit que a partir del 17 de juny, amb la constitució de l'Ajuntament, Girona va encetar "un nou camí". I en referència a les seves àrees, ha subratllat que la cultura i l'esport han de permetre "donar cohesió" al projecte de ciutat, esmentant entre d'altres el lligam del Modern amb els videojocs, el reforç de programació tant al Teatre Municipal com a l'Auditori, la nova seu de l'escola de teatre 'El Galliner' a l'antiga UNED o el compromís pressupostari per reobrir la biblioteca de la Casa de Cultura.

En referència a Casa Pastors, Ayats ha explicat que de moment una primera intervenció arqueològica ha permès descobrir "vestigis significatius", i que el que es farà ara serà aprofundir més en la recerca. "No hi estalviarem ni temps ni recursos", ha dit el tinent d'alcaldia de Cultura, explicant que un cop s'acabin les excavacions s'abordarà què passarà amb el projecte del museu.  

"Girona és una ciutat de primera i una ciutat d'èxit, i això comporta tant punts positius com també negatius; per això, el nostre deure és gestionar-ho, perquè repercuteixi damunt la qualitat de vida de la ciutadania", ha afirmat Ayats. "La nostra prioritat és vetllar i protegir tant els gironins com les gironines", ha conclòs.