Neix a Figueres la primera cooperativa de turisme ecosocial

El projecte cerca un nou model arrelat al territori

Cinc dones de l'Alt Empordà han impulsat un projecte de cooperativa de turisme ecosocial que es presentarà en societat el proper 22 de setembre a la Incubadora Vertical de Figueres.

La iniciativa porta per nom Som Turisme i ha nascut al considerar que avui en dia s'està patint les conseqüències d'un model turístic extractiu, poc nutritiu per als territoris, alhora que consideren que és possible construir un model on totes les persones puguin veure's beneficiades, des dels agents fins a les comunitats locals.

D'altra banda, des de Som Turisme esperen retornar als turistes i als visitants la possibilitat de sentir-se benvinguts allà on vagin, perquè els seus viatges contribueixin de manera positiva als llocs que visitin.

L'equip de persones que integren el projecte són Noemí Morales, Xandra Troyano, Mar Padilla, Silvia Grünig i Mariana Vilnitzky.

La feina de Som Turisme

Per assolir els objectius del projecte, s'està construint una cooperativa de plataforma, amb un marketplace en línia i una agència de viatges receptiva.

Sota un model de gestió democràtica i participativa i un manifest fundacional que projecta una feina col·laborativa en clau ecosocial, esperen poder oferir altres serveis per al sector turístic compromès amb els valors del projecte.

Aquests serveis inclouen la gestió d'allotjaments, màrqueting i comunicació, compres mancomunades, formacions, assessorament en turisme eco social i suport per a la gestió d'ajudes, tràmits i subvencions.

Els inicis i el futur

Les dones que van començar amb el projecte tenen experiència tant en l'àmbit turístic com en el de treball social, periodisme, màrqueting i urbanisme. Algunes d'elles ja han treballat en projectes internacionals cooperatius i consideren que és necessari crear un model democràtic, on les comunitats i agents locals tinguin veu i vot.

En aquests moments, estan establint -amb el suport de persones expertes- les bases de la iniciativa, des del punt de vista de la governança. La idea és que el projecte creixi  cap a un espai col·laboratiu ampli, en mode xarxa; és a dir, de manera horitzontal, amb nodes independents.

Per això són importants les reunions de presentació, com la que tindrà lloc a la Incubadora Vertical de Figueres. D'aquestes reunions esperen poder conversar sobre les necessitats, les dificultats i les possibilitats de col·laboració i suport mutu.

Som Turisme ha estat finançada pel Ministeri de Treball i Economia Social a través del SEPE, promogut pel Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.