127 anys i sis mesos de presó pel zelador d'Olot

Joan Vila estarà un màxim de 40 anys empresonat

L'Audiència de Girona ha condemnat a 127 anys i mig de presó l'assassí en sèrie d'Olot per matar onze ancians. La sentència recull fil per randa el veredicte del jurat popular i condemna el zelador del geriàtric 'la Caritat', Joan Vila, per onze assassinats amb traïdoria.

La sentència conclou que en els tres darrers crims Vila va actuar amb molta crueltat fent patir les víctimes obligant-les a engolir lleixiu o àcid. La sentència recull que el zelador estarà un màxim de 40 anys a presó i li aplicaran els beneficis penitenciaris a la pena global. Això farà que trigui més a sortir de la presó. La sentència posa punt final al procés contra un dels assassins en sèrie més prolífic de la història del país.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol, condemna el zelador d'Olot a una pena global de 127 anys i 6 de mesos de presó per assassinar onze ancians interns al geriàtric 'la Caritat', on ell treballava. Són 70 anys menys de pena del que van demanar fiscal i acusacions particulars. La sentència recull que Joan Vila va matar les seves víctimes de tres maneres diferents: amb un còctel de barbitúrics, d'una sobredosi d'insulina o obligant-les a engolir productes corrosius, com lleixiu o àcid desincrustant.


L'Audiència de Girona imposa condemnes més altes en el cas de les víctimes que van morir enmig de forts patiments perquè s'havien hagut d'empassar càustics. En el cas de la darrera víctima, que va morir després d'una agonia dolorosa perquè Joan Vila la va obligar a engolir àcid desincrustant, la sentència condemna el zelador a 20 anys i 10 mesos de presó per un assassinat amb traïdoria i acarnissament. Li aplica, però, un atenuant simple de confessió perquè Vila va reconèixer espontàniament que l'havia matat quan li estaven prenent declaració a comissaria com a testimoni.

La sentència ressalta que Joan Vila sabia perfectament que estava fent patir les víctimes perquè tenia la titulació d'auxiliar d'infermeria. "Havia de conèixer, amb tota seguretat, els efectes dels càustics en l'aparell digestiu humà", recull la sentència que afegeix que havia de ser conscient del patiment que feia passar a les víctimes perquè quan va donar lleixiu per primera vegada va veure "personalment" quines conseqüències tenia en l'anciana.

En els cas de les dues ancianes a qui va matar amb lleixiu, la sentència condemna Joan Vila a 13 anys i 4 mesos de presó per cadascun. En els dos casos, la sentència considera que s'ha de tenir en compte la confessió com un atenuant molt qualificat perquè bàsicament l'única prova de càrrec que hi ha contra Joan Vila és que va reconèixer els fets.

Confessió imprescindible

La sentència ressalta que, sobretot en els casos més antics, les víctimes feia temps que havien mort i havien rebut sepultura. Per això, va ser complicat recopilar proves contra el zelador d'Olot i li rebaixa també la pena en considerar que la confessió va ser essencial. La sentència condemna Joan Vila a 10 anys de presó per cadascun dels altres vuit assassinats amb traïdoria.

Com que els membres del jurat no ho van considerar provat, la sentència també rebutja que Joan Vila fos un 'àngel de la mort' que matés les víctimes perquè estaven molt deteriorades i volia evitar que patissin més. Aquesta és la tesi que sostenia l'advocat del zelador, Carles Monguilod.

La sentència recull la petició que van fer tant el fiscal, Enrique Barata, com les acusacions particulars exercides pels lletrats Jaume Dalmau, Rafael Berga i Jordi Coma, que van demanar que Joan Vila estigui el màxim de temps possible entre reixes. La sentència fixa el temps màxim de condemna efectiva en 40 anys i estipula que li apliquin els beneficis penitenciaris a la pena global, i no al temps de compliment. Això vol dir que, si compleix pena íntegra, Joan Vila sortiria de la presó tenint 88 anys.

369.000 euros d'indemnització

En matèria de responsabilitat civil, Joan Vila haurà d'indemnitzar els familiars de les víctimes. La sentència recull que ha de pagar indemnitzacions a 24 familiars i l'import global és de 369.000 euros. Aquests diners els haurà de pagar el zelador i, si no té diners per assumir-ho, hauran de pagar el cost de les indemnitzacions de forma solidària el geriàtric 'la Caritat' i l'asseguradora Zurich.

També en relació als familiars de les víctimes, la sentència dicta que el zelador no es pugui apropar a menys de 100 metres dels familiars de les víctimes. Segons estipula la sentència, quan Joan Vila surti de la presó, si arriba a sortir, haurà d'estar 10 anys sense apropar-se a les famílies. No són els 100 quilòmetres que demanaven les acusacions particulars, però si evitaria que Joan Vila tornés al domicili familiar de Castellfollit de la Roca perquè els descendents d'una de les seves víctimes viuen al costat de casa els pares del zelador.

La sentència no és ferma i es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).