El PSC critica que l'Ajuntament de Girona va "tard" en la planificació de la retirada d'amiant d'equipaments i infraestructures públiques i presenta una moció al ple de dilluns amb l'objectiu de situar-ho a l'agenda política.
La portaveu del grup, Sílvia Paneque, ha assegurat que l'amiant és "una amenaça real" i "una qüestió de salut pública". A la moció, que esperen que acabi prosperant, insten a dissenyar un pla local per erradicar l'amiant, fer públic un cens amb tots els edificis i instal·lacions de la ciutat que contenen amiant i establir un canal de comunicació "directe i accessible" per informar la ciutadania. El PSC recorda que hi ha terminis fixats per erradicar l'amiant i remarca que cal posar fil a l'agulla per complir-los.
El grup socialista recorda que el 2022 ja va presentar una moció al ple instant a erradicar l'amiant a la ciutat i que, tot i que es va aprovar per unanimitat, "no es va executar". La portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha remarcat que és "una amenaça real" i que és "molt urgent" actuar decididament per retirar-lo: "Anem tard".
En aquest sentit, el PSC recorda que hi ha uns terminis establerts que fixen que d'aquí a cinc anys l'amiant s'ha d'haver retirat de tots els edificis públics i l'any 2032 en el cas dels privats. En el cas de Girona, però, els socialistes lamenten que ni tan sols s'ha fet públic un cens preceptiu sobre els edificis, carreteres o instal·lacions fetes amb fibrociment i amb presència d'amiant.
La moció recull que aproximadament el 25% de la carretera Barcelona conté amiant però que també se n'ha detectat a la barri de Sant Narcís i a canonades de la xara d'abastament i distribució d'aigua, amb els riscos que això comporta: "Considerant el grau d'exposició a vibracions al que les canonades poden estar sotmeses pel seu ús, la inevitable exposició dels usuaris de la xarxa i el risc per a la salut que sabem que comporta aquesta situació, és imperatiu que aquest material es retiri també de la xarxa d'abastament d'aigua".
La regidora Carla Aguilera ha exposat que l'amiant, utilitzat a la construcció durant el segle XX, està prohibit des del 2002, després que es detectés la relació entre aquest material i malalties com el càncer de pulmó, l'asbestosi i el mesotelioma.
A més, ha recordat que el risc per a la salut és amb la inhalació de fibres. Això, sumat a que té una vida útil d'entre 30-50 anys, fa que el perill vagi en augment ara quan el fibrociment entra en fase de deteriorament i, per tant, amb més possibilitats de ruptura o despreniment.
La moció del PSC proposa dissenyar i executar un pla local per a l'erradicació de l'amiant, que es faci i es doni a conèixer el cens de tots els edificis i instal·lacions de la ciutat que en contenen, que es creï una base de dades amb totes les edificacions privades afectades, que s'estableixi un canal de comunicació i d'informació "directe i accessible" amb la ciutadania i que s'elabori un protocol per al tractaments i abocament dels residus.
Paneque ha afirmat que "no s'entendria" que l'equip de govern no donés suport a la moció. La portaveu reclama passar a l'acció, també, per no perdre més oportunitats per obtenir subvencions de la Generalitat per retirar l'amiant i lamenta que això és precisament el que va passar amb la primera convocatòria, que destinava 50 MEUR a ajuts als ajuntaments.