Figueres preveu adjudicar el nou contracte d'escombraries la primavera del 2024

El ple aprovarà una nova pròrroga del servei

El ple d'aquest dijous a l'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) aprovarà una nova pròrroga del servei que actualment presta Ecoserveis més enllà de l'octubre d'aquest any i una addenda al conveni amb Educació per a la construcció de la nova escola Carme Guasch.

En canvi, inclou traslladar l'anualitat 1,5 MEUR pressupostada per aquest 2023 al 2027 tenint en compte que encara no s'ha executat el projecte. L'acord amb la Generalitat establia que l'ajuntament cedia els terrenys i el Govern assumia el 90% del cost dels treballs (a retornar a l'Ajuntament) en tres anualitats i fins a un màxim de 5,22 MEUR.

L'alcalde recorda que l'anterior equip de govern no ha arribar ni a licitar la redacció del projecte executiu i que, a més, part del finançament per l'anualitat del 2023 estava supeditada (uns 500.000 euros) a la venda de la casa Nouvilas, la subhasta de la qual ha quedat deserta.

Masquef també critica que es pactés que la Generalitat només assumís el 90% i no el 100% dels costos però diu que "la situació de provisionalitat" amb què viu el centre –en barracons- "s'ha d'acabar". En aquest sentit, recorda que hi ha un contenciós que plana sobre la modificació del planejament per fer possible el centre i admet que "és una espasa de Demòcles" que impedeix fer passos endavant.

Tot i això, diu que no s'han de tancar portes ni tampoc descartar, si cal, buscar una nova ubicació. "Si he de ser jo, m'agradaria que es construís allà on tinguem la garantia que s'ha de fer més ràpid", afirma.

Un contracte "molt complex"

El nou contracte d'escombraries podria ser una realitat la primavera de l'any que ve. Així ho ha assegurat l'alcalde de Figueres en una entrevista a l'ACN on ha explicat que estan treballant en els plecs de condicions, que preveuen portar a ple en un termini d'uns quatre mesos.

Masquef, però, alerta que es tracta d'un contracte "molt complex" i que no es poden "permetre el luxe" que hi torni a haver una impugnació com la que hi va haver l'any 2019. "Hem d'anar sobre segur i més tenint en compte que és el contracte més important que l'Ajuntament signa en els últims anys, són molts milions d'euros", afirma Masquef.

En aquest sentit, detalla que sortirà a concurs un lot "molt gran" amb la recollida de deixalles però que plantegen que n'hi hagi algun de "més petit" perquè puguin optar-hi centres de treball especial com ara la Fundació Altem, que treballa amb discapacitats.

D'altra banda, Masquef adverteix que malgrat que el contracte s'adjudiqui quan preveuen, caldrà esperar entre 7 i 8 mesos a veure "canvis". "Són empreses que treballen amb estoc zero i fins que arribi la maquinària...", diu l'alcalde.

Mentre això no passa, el ple aprovarà aquest dijous una nova pròrroga del servei per tal Ecoserveis continuï prestant el servei més enllà del 2 d'octubre.

El comissionat per a la transformació ferroviària

Finalment, el ple aprovarà la creació del consell sectorial anomenat "Comissionat per a la transformació ferroviària". Aquest comissionat, liderat per l'exalcalde Joan Armangué, ha d'abordar la transformació de la ciutat en els propers anys. Està previst que l'integrin noms destacats de l'àmbit d'infraestructures com Ricard Font, Manel Nadal o Pere Macias. Masquef diu que el comissionat ha d'afrontar, entre d'altres coses, la transformació del sector oest.