Els caçadors no es fan enrere i comencen la vaga indefinida

A la demarcació de Girona, l'han secundat un 50% de les colles de caça

Els caçadors no han començat la temporada de caça aquest diumenge com tocaria per calendari, sinó que (després d'anunciar-ho el cap de setmana passat) han iniciat una aturada indefinida. Protesten perquè consideren que la llei és massa restrictiva i amenaça la caça.

Per tornar a agafar les armes i ajudar a reduir la sobre població de senglars, demanen canvis en la normativa catalana sobre gosseres esportives i també poder fer les batudes sense entrebancs. El coordinador de Gossers de Catalunya, Sergi Rodríguez, defensa la tasca que fan per "controlar la població de senglars que és molt gran i sovint provoca accidents o destrosses".

A la demarcació de Girona, l'aturada l'han secundat unes 75 colles (un 50% del total).

Les demandes del sector

Una de les reclamacions de la plataforma convocant d'aquesta aturada és, precisament, reivindicar el paper "clau" dels caçadors a l'hora de controlar la població de senglars. "No som un negoci perquè no hi guanyem res, sinó que més aviat fem una tasca pel bé social", afirma Rodríguez, que denuncia que molt grups ecologistes els posen traves a l'hora de fer batudes i, fins i tot, "han arribat a endur-se gossos a protectores que després s'han d'anar a buscar pagant quantitats elevades de diners pel temps que s'han estat allà".

A més, Gossers de Catalunya també critica la restricció que se'ls imposa des d'Acció Climàtica. Si superen els catorze gossos han de donar-se d'alta com a nucli zoològic i això implica "gastar molts diners i més paperassa". Segons Rodríguez, no hi ha problema per adaptar-se a aquesta normativa més endavant, però el sector vol "disposar de més temps" per aplicar-la i evitar haver de desfer-se ara de part dels gossos. La majoria, assegura, en tenen al voltant d'una vintena.

Per la seva banda, l'Agrupació de Pescadors i Caçadors de Catalunya (AGRUPCAT) dona ple suport a la vaga. De fet, des de dijous passat ja tenien més de 300 entitats entre gossers i colles de caçadors que s'hi havien afegit. El membre d'AGRUPCAT a Girona, Xavier Rincón, assenyala que aniran "fins on calgui" amb l'aturada perquè la situació "s'ha tornat insostenible".

En aquest sentit, Rincón ha demanat que es retiri la normativa que sanciona els gossers amb imports que "són prohibitius". També reclamen que la llei de caça no inclogui entitats que al seu entendre "no pinten res", com associacions excursionistes, entitats animalistes o el partit PACMA. "És com si una llei de futbol te l'ha de redactar la federació de tenis. No té cap sentit", ha assenyalat Rincón.

Disposats a negociar

El col·lectiu està "disposat a negociar", però manté que hi ha una línia vermella: la llei de benestar animal. "Si els nostres gossos de cacera entren en aquesta llei, els gossers plegaran perquè és totalment incompatible amb els gossos de treball", assegura Rodríguez, que diu que això "no només afectaria el sector sinó també altres col·lectius, com els gossos de tir del múixing o els gossos policia". Ara per ara s'està en contacte amb Acció Climàtica per mirar d'arribar a un punt d'entesa, però encara no hi ha hagut cap reunió.

Segons càlculs de la plataforma Gossers de Catalunya, a la demarcació de Girona el seguiment de l'aturada a Catalunya és del voltant del 65%. La Federació Catalana de Caça (FCC) no secunda l'aturada.