La vaga de caçadors gironins agafa ''per sorpresa'' a Acció Climàtica

la Federació Catalana de Caça tilla els convocants de ser "quatre radicals"

La vaga de caçadors gironins convocada per la plataforma Gossers de Catalunya ha agafat "per sorpresa" al Departament d'Acció Climàtica, segons afirma la directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitja.

Aquesta s'ha mostrat oberta a parlar amb els convocants per resoldre la situació mentre que la Federació Catalana de Caça ha enviat un comunicat en què rebutja sumar-s'hi i critica que els convocants siguin "quatre radicals".

Sanitjas, recorda que s'està avançant per "agilitzar al màxim" els tràmits administratius perquè els caçadors puguin tenir gossos. Sanitjas ha recordat que fins fa poc calia que declaressin un nucli zoològic, un tràmit que implicava demanar autorització i el procés es podia allargar. Ara, el col·lectiu pot tenir els animals en una gossera esportiva i "només cal comunicar-ho", ha explicat la directora general.

La normativa "més laxa" de l'Estat

Amb aquesta comunicació, el Govern permet als caçadors tenir un màxim de 15 gossos i cal acompanyar-ho d'una declaració responsable. Això garanteix que els animals tindran un mínim de condicions higièniques i es garanteix el seu benestar. Des de la Federació Catalana de Caça (FCC) celebren aquesta agilització burocràtica i en un comunicat asseguren que Catalunya té la normativa "més laxa de totes les comunitats autònomes".

Amb aquest canvi, l'FCC creu que permet al col·lectiu tenir animals per la caça però assegurant-se que "no paguen justos per pecadors", ja que si no hi hagués una normativa específica es podrien veure escenes de deixadesa per part d'alguns animals. Com que no hi hauria cap normativa que establís un control higiènic, alguns animals podrien quedar desatesos amb un paraigües legal i aquesta opció la podrien fer servir maltractadors animals.

La llei de caça a l'horitzó

Anna Sanitjas ha assegurat que aquesta solució de tramitar gosseres esportives és temporal mentre no s'aprova la llei catalana de caça. De moment, el Departament d'Acció Climàtica ha començat el procés participatiu amb diferents representants del col·lectiu -entre ells la plataforma convocant de la vaga- per tal de definir el marc legal de la caça a Catalunya. "Hi ha tots els col·lectius representats i els escoltem a tots", ha afegit la directora general d'Ecosistemes Forestals.

Aquesta normativa substituirà la que hi ha vigent, que és a nivell estatal i es va aprovar als anys 70. La nova llei catalana "acabarà de regular tota l'activitat dels gossos de caça", ha garantit la directora. Sanitjas ha remarcat que el Departament és conscient de "la tasca de protecció d'espècies" que fan els caçadors i per això ha anunciat que vol "treballar de forma estreta" amb tots ells.

Per això ha anunciat que estan "oberts a parlar amb tothom" amb l'objectiu que el diumenge 3 de setembre tots els caçadors comencin la temporada amb normalitat. De moment, però, no hi ha cap reunió agendada entre Acció Climàtica i la plataforma Gossers de Catalunya.

La Federació, en contra de la vaga

Des de la federació afegeixen que per convocar una vaga cal estar disposat a arribar fins al final de la lluita per aconseguir el propòsit desitjat. Per això creuen que el canvi normatiu implicaria una vaga d'entre dos i tres anys, que és el termini previst per modificar la llei catalana.

A més, qüestionen que tinguin els suports necessaris per tirar la modificació endavant. En el cas en què la protesta no s'aconsegueixi l'FCC creu que podria "generar frustració" entre el col·lectiu.