L'il·lustrador internacional Saturno es treu ''una espina'' i pinta al seu poble natal de Blanes

Miguel Ángel Sánchez Martos ha estat el pregoner de la Festa Major

La Festa Major de Blanes (Selva) d'aquest any va comptar amb el pregoner Miguel Ángel Sánchez Martos que va donar el tret de sortida. Conegut com Saturno, les seves il·lustracions estan estampades en edificis i parets de diverses ciutats del món. Des d'aquest estiu, a més, el municipi blanenc té una obra a la façana del Teatre de Blanes de l'artista Saturno que va pintar uns dies abans de fer el pregó.

Sánchez Martos detalla que a principis d'estiu el nou alcalde de Blanes, Jordi Hernández, es va posar en contacte amb ell per proposar-li de fer el pregó. "La primera vegada em pensava que era una broma", assegura l'il·lustrador.

De tota manera, la idea va anar forjant-se amb un projecte que anava lligat a la pintura del primer mural que té Saturno a Blanes. I el resultat va ser el mural 'Knight and the Warrior' que es pot veure a la façana del Teatre de Blanes.

En aquets mural de grans dimensions es pot veure un cavaller matant un drac. Es tracta d'una reproducció de la llegenda de Sant Jordi, en què el cavaller incorpora alguns elements característics de Blanes, com ara la insígnia del vescomtat de Cabrera a l'escut del cavaller. A més, hi ha una rosa en el fons.

Saturno explica que feia "un any o dos" que volia pintar sobre aquesta llegenda i per això havia estat guardant fotografies antigues i s'havia documentat. Una vegada va arribar la idea de fer el mural del teatre, el blanenc va lligar caps i va optar per incloure-hi elements com el símbol dels Cabrera per vincular-ho en el territori.

A més, l'artista ha recordat amb especial "il·lusió" la importància que havia tingut el Teatre de Blanes a la infància i adolescència. El motiu és que hi anava per mirar algunes de les pel·lícules que van contribuir a definir-lo com a persona.

Orígens a Blanes

Miguel Ángel Sánchez Martos afirma que "mai" s'havia plantejat pintar en el seu poble natal. Ara, el mural del teatre ha permès treure's "una espina que tenia clavada". "És igual que et reconeguin allà a on vas, si des de casa no et coneixen", afegeix l'il·lustrador. Una fita, però, que mai s'havia imaginat quan Saturno va començar a pintar parets a prop de la riera de Blanes, de camí a l'institut, amb 14 anys.

De fet, Miguel Ángel Sánchez Martos va començar a convertir-se en Saturno el 1994, quan va anar a l'institut i allà va entrar dins de la cultura del hip-hop i del grafit. "Sempre m'havia agradat dibuixar", matisa Sánchez Martos, i amb la descoberta d'aquesta cultura urbana va descobrir una manera diferent d'expressar el seu art: l'esprai i el muralisme. D'aquelles primeres pintures només en queden pocs rastres en una paret gastada del costat d'on hi passava la riera (que a dia d'avui està soterrada).

Poc a poc, Blanes es va "quedar petit" per a l'il·lustrador i va fer el salt a Barcelona. A principis dels 2000 la seva carrera va començar a traspassar fronteres, però el salt internacional va tardar en arribar. El motiu és que tenia fòbia a volar i per tant, rebutjava anar a pintar en altres ciutats dels Estats Units. Des del 2015, però, la fòbia s'ha superat i això ha permès que Saturno desembarqui a Los Angeles, Miami o Nova York.

De fet, l'street art està molt més estès als Estats Units, tot i que Saturno creu que aquesta corrent artística comença a penetrar a Europa. Tot i així, Sánchez Martos demana canviar la mentalitat de molta gent que "no entén que un grafiter et pugui demanar 50.000 euros per pintar una obra". Si bé és cert que l'il·lustrador creu que no posen pegues per demanar a un pintor que faci retrats per aquest preu, sí que ho fan amb muralistes perquè venen "d'una cultura que no tenia finalitats lucratives".

Canvi de mentalitat

A partir d'ara, la seva obra tindrà una nova parada: el Teatre de Blanes amb el mural 'Knight and the Warrior'. Una pintura que va aixecar molta expectativa en el moment de començar, però que ha acabat aconseguit l'acceptació de la majoria del poble.

Per a Saturno això ha suposat una "obertura de ment" per als veïns del municipi. "Hi havia molta gent reticent perquè fins ara només havien vist coses horribles", apunta el blanenc. A més, miraven amb expectativa el projecte, que se situava en una de les façanes més visibles del municipi i al costat de la font gòtica, un dels tresors més preuats que hi ha a Blanes.

Ara que ha complert el somni de pintar en el seu poble natal, Saturno té una nova ambició. Li agradaria pintar "l'entrada d'un gran museu". L'artista s'imagina un espai diàfan que pugui estar treballant-hi durant un any amb una obra permanent perquè en el futur la gent vagi expressament a veure l'obra. Vagin preparant-se els museus pel desembarcament de Saturno.