Els escolars aprenen a tirar petards

Alumnes de Platja d'Aro han escoltat consells dels voluntaris de Protecció Civil cossos de seguretat

Uns 350 alumnes de primària de l'escola Els Estanys i l'escola Fanals d'Aro de Platja d'Aro (Baix Empordà) han assistit aquest matí a una xerrada informativa sobre el correcte ús del material pirotècnic que s'utilitza durant la revetlla de Sant Joan i altres festes populars.

Ha anat a càrrec de voluntaris de Protecció Civil, Mossos d'Esquadra, Policia Local i Creu Roja que els han ensenyat idees bàsiques de protecció i primers auxiliars en cas d'accident. També s'ha fet una demostració a fora al pati amb petards de baixa intensitat. Aquesta és una de les 200 xerrades que es faran arreu de Catalunya a escoles i instituts amb el lema 'Feu la festa amb seguretat'. No guardar-se els petards a les butxaques o no fer-los explotar dins d'una ampolla o una totxana són alguns dels consells que aquest matí han rebut els estudiants de primer fins a sisè de bàsica de l'escola Els Estanys, així com els alumnes de primer a tercer de l'escola Fanals d'Aro de Platja d'Aro (Baix Empordà).

Agents dels cossos de seguretat i voluntaris de Protecció Civil els han explicat de forma molt sintètica i clara quins són els errors més comuns a l'hora de tirar petards -els menors ho han de fer acompanyats d'un adult- i com actuar en cas de que hi hagi algun ferit. Alguns han preguntat dubtes que tenien, com ara si es pot enterrar un petard a la sorra mentre que d'altres més prudents explicaven que no es podien tirar des de dalt d'un balcó perquè algú que passés per allà podria prendre mal.

"Ens han explicat que no es pot rebentar una butllofa quan ens cremem; és millor anar-se canviant la gassa", explicava aquest matí en Kevin, un dels assistents a la xerrada informativa. Al final de tot, s'ha sortit al pati on s'han fet explotar alguns petards de baixa intensitat, per ensenyar-los com cal guardar les distàncies de seguretat.

La campanya, que porta per lema 'Fes la festa amb seguretat', inclou també la distrubució d'un tríptic informatiu amb un resum de les idees més importants.

Arribar als adults

Aquestes xerrades s'organitzen des de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat i es venen fent des de l'any 2009 a tot Catalunya per aquestes dates pròximes a la revetlla de Sant Jona. Enguany, n'hi ha programades unes 200 a escoles i instituts per conscienciar dels riscos del material pirotècnic.

En el cas de Platja d'Aro, també està previst que els mateixos professionals dels cossos de seguretat vagin a l'escola de Castell d'Aro demà dimecres. També es faran xerrades a la biblioteca i als centres cívics d'aquest municipi per arribar als adults. Segons explica el president de l'associció de voluntaris de Protecció Civil de Castell-Platja d'Aro, Miquel Granado, "ens interessa arribar als pares però sobretot als avis perquè són els que acostumen a donar els diners per als petards i són permissius per naturalesa". Es tracta d'ensenyar-los quins són els més perillosos i a quina edat es poden utilitzar perquè encara hi ha molt desconeixement. Per exemple, explica que les cebetes -els que exploten en impactar a terra- només es poden utilitzar a partir dels vuit anys tot i que s'utilitzen de forma massiva.

L'any 2012, es van atendre a Catalunya un total de 268 persones per diferents tipus de lesions relacionades amb la manipulació de material pirotècnic i la majoria eren menors d'edat.