Les embarcacions a motor tornen a ser al punt de mira de l'entitat ecologista SOS Costa Brava. L’alarma va saltar fa uns dies quan es va viralitzar un vídeo gravat a la Cala del Cau de Palafrugell (Baix Empordà).
Al vídeo s’hi pot veure una moto d’aigua navegant a tota velocitat per la zona de bany amb la presència de banyistes i submarinistes. A més, en el mateix vídeo, es pot apreciar un grup de joves amb diverses embarcacions fondejades a la zona de bany.
Segons SOS Costa Brava, es tracta d’accions incíviques que queden impunes i que es repeteixen cada temporada. En aquest sentit la federació considera que, tot i ser fets prohibits i sancionables, l’administració segueix sense posar prou recursos per controlar el compliment normatiu per part de les embarcacions recreatives a motor.
"Any rere any, durant els mesos d’estiu, el litoral gironí pateix l’arribada de milers de iots que bona part de l’espai costaner i tenen lloc els mateixos conflictes entre els persones usuàries de la nàutica a motor amb persones banyistes que volen gaudir del litoral i que representen la immensa majoria de la població", asseguren.
L’entitat sosté que el risc per als banyistes és evident i que és urgent consolidar i protegir les zones de bany, tant si les platges estan abalisades com si no. Alhora, afegeix que cal, igualment, controlar (o fins i tot restringir encara més) la velocitat de navegació a tota la costa.
La normativa indica que les platges abalisades per boies, com en el cas del vídeo, estan reservades a les persones banyistes i, per tant, l'entrada i fondeig de qualsevol tipus d'embarcació està prohibit. A més, la normativa vigent no permet navegar a una velocitat de més de 3 nusos dins de la franja litoral dels 200 metres d’una platja o cala no abalisada, o de 50 metres en la resta de la costa.
Ara bé, el control i monitoratge sobre aquesta normativa és gairebé inexistent. Per aquests motius SOS Costa Brava considera urgent augmentar el control sobre totes les embarcacions a motor, incloent especialment les motos d’aigua, que són les que generen més conflictes.
"A tot això cal afegir el gran impacte ambiental que aquestes embarcacions generen en un entorn ja molt malmès per l’activitat humana", assenyalen. "El soroll i la contaminació dels motors, així com l’impacte ambiental sobre el fons marí, en especial sobre els herbers de posidònia a conseqüència del fondeig de les embarcacions a motor o a vela, segueix estant a l’ordre del dia".
En el cas del vídeo en qüestió, a banda de l’acció de la moto aquàtica i de la presència de diferents embarcacions fondejades dins una àrea de bany d’una cala degudament abalisada, es tracta d’una zona inclosa en la Xarxa Natura 2000 del Litoral del Baix Empordà. Un espai que, per la seva condició de zona protegida hauria de gaudir de majors mesures de protecció.
És per aquests i d’altres motius que SOS Costa Brava anima a la ciutadania a denunciar els actes incívics que evidenciïn. Una denúncia que, en la majoria de casos, es pot resoldre via trucada a la policia local o als agents rurals, o trucant directament al 112 si l’agressió es considera important.