Nylstar de Blanes reprèn la producció per fabricar 80 tones de fils

El comitè d'empresa confia en poder ampliar aviat la plantilla, actualment d'uns 40 treballadors

La fàbrica Nylstar de Blanes (Selva) ha tornat a engegar les màquines aquest dimecres per produir 80 tones de fil. De moment, s'ha començat a produir el fil de nylon 6.6, que és un tipus de material tèxtil molt tècnic.

De cara a demà es posaran en funcionament més màquines per fer més fils de nylon que només es fan a la fàbrica centenària de Blanes. La represa d'activitat a la indústria selvatana arriba mig any després que l'empresa parés màquines a l'entrar en fase de liquidació.

De moment hi haurà una quarantena de treballadors en actiu, però el president del comitè d'empresa de Nylstar, Xavier Cherino, s'ha mostrat confiat en què s'obri la contractació aviat "si la producció va a més".

A mitjans de gener d'aquest 2023 els propietaris de l'empresa Nylstar de Blanes presentaven un concurs voluntari de creditors per tancar l'empresa. Ho feien tres setmanes després de retirar un ERO que havia de fer fora a 24 treballadors i garantir la viabilitat de l'empresa.

Ara, mig any després s'ha reprès l'activitat, segons ha pogut saber aquest diari Aquest dimecres les màquines han tornat a engegar per produir fil de Nylon 6.6, "el més tècnic dins del mercat tèxtil", tal com recordava el president del comitè d'empresa, Xavier Cherino. De cara a aquest dijous s'engegaran més màquines que hauran de facilitar la producció de les 80 tones que han encarregat els proveïdors a la fàbrica selvatana.

De moment, la plantila s'ha tancat amb una quarantena de treballadors. Cherino ha assegurat que està "força ajusta a la producció baixa" a l'espera del futur que hi haurà a la fàbrica. Malgrat tot, Cherino confia que hi hagi més contractacions si la demanda augmenta. L'objectiu és arribar als 80 treballadors que hi havia en el moment del tancament de la factoria a principis d'any.

Aquest retorn a l'activitat s'ha fet després que un interessat en la compra de la fàbrica ha obert una línia de crèdit. Malgrat tot, encara es manté l'anonimat d'aquest possible comprador. El president del comitè d'empresa ha remarcat que encara estaria estudiant els costos de producció i de manteniment que té l'antiga Safa.

Un any i mig d'inestabilitat

Al gener, els propietaris de la fàbrica van presentar un concurs voluntari de creditors per extingir l'empresa i acomiadar els 80 treballadors de la factoria centenària de Blanes. De tota manera, l'activitat de Nylstar estava aturada des del novembre del 2022 a causa de l'encariment del preu de l'energia.

De fet, els responsables de la fàbrica asseguraven que hi havia un sobrecost de 2,2 milions d'euros. Malgrat tot, des de principis del 2022 la plantilla estava immersa en un ERTO que afectava al 90% dels treballadors.