Finalitzades les obres a la ''Casa del director'' del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt

L'edifici acull la base del SEM i una part es destina al descans del personal de guàrdia

Ja es troba en funcionament l’edifici popularment conegut com a “Casa del director” del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès), després de la reforma integral duta a terme per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) per acollir-hi la base SEM de l’Hospital Santa Caterina, i part de les dependències per al descans dels professionals durant les guàrdies laborals.

El projecte de reforma, que comptat amb una inversió total de prop de 900.000 euros (obra i equipament amb IVA inclòs), ha clos en la seva totalitat aquest estiu i ha permès alliberar algunes dependències de l’Hospital Santa Caterina per a l’activitat assistencial, donant així una resposta més adequada al creixement del centre.

La reforma estructural de l’edifici ha comportat una intervenció global en els fonaments, les cobertes, els paviments i obertures, i de l’escala interior, que uneix les dues plantes de l’immoble.

Les obres de l’exterior també han inclòs l’habilitació dels accessos a l’edifici i connexions dels seus serveis amb l’àrea d’urgències de l’hospital, la porta d’entrada al parc i amb les xarxes de serveis públics, i aparcament específic per a l’ambulància. Un cop consolidada l’estructura exterior, en què s’ha volgut conservar la seva fisonomia històrica, s’ha fet la reforma interior de l’espai per adequar l’edifici a la seva nova funció.

Sobre una superfície de 152,40 metres quadrats per planta, la “Casa del director” s’ha estructurat en dos nivells connectats per una escala, que s’ha fet de nou, respectant la forma de l’antiga. La planta baixa de l’equipament és la destinada a la base SEM.

Aquest espai disposa de tres habitacions, menjador, lavabos i zones per a magatzem i instal·lacions. El primer pis, consta de vuit habitacions més, sala d’estar i banys, i és el replà destinat als professionals de guàrdia. Cada planta ha estat dissenyada amb un espai comú que dona accés a les habitacions i als serveis.

Es destaca del projecte arquitectònic les obertures exteriors amb porticons interiors per poder regular fàcilment la intimidat i la il·luminació de cada espai i el seu disseny sostenible. La instal·lació de climatització s’ha fet per oferir el màxim confort tèrmic però amb criteris d’estalvi energètic per a la producció de fred i calor, aconseguint un ús racional de l'energia necessària.

Una part d’aquest consum procedirà de fonts d'energia renovable, com a conseqüència de les característiques del projecte, construcció, ús i manteniment. També sobresurt la utilització d’elements constructius amb característiques acústiques adequades per reduir la transmissió del soroll.

La “casa del director” de l’antic hospital psiquiàtric

L’edifici de la “Casa del director” data del 1905 i es trobava en desús des del 1975, any en què es construeix a l’antic hospital psiquiàtric el nou pavelló d’admissions, actual edifici Els Til·lers. De fet, va fer les seves funcions fins a mitjans dels anys 70.

La segona planta s’hi destinava a l’habitatge i l’últim director que el va fer servir com a tal els dies que s’hi quedava (només visitava dos o tres dies a la setmana) va ser el Dr Josep Maria Pigem Serra, director del centre del 1957 fins al 1974.

A la resta de l’edifici hi havia despatxos i consultes. S’hi feien les admissions dels ingressos i s’hi atenien les urgències i la consulta mèdica ambulatòria psiquiàtrica. A l’any 1975 residien al psiquiàtric 741 interns. Des de l’any 2004 no es fan ingressos de llarga estada al Parc Hospitalari.

En acabar la reforma i els últims detalls de l’exterior de l’edifici s’hi han tornat a instal·lar les lones de gran format que fan referència al Museu d’Art i a l’antic Hospital Santa Caterina, amb la voluntat de mantenir l’apropament de l’art a la ciutadania, i recordar els 800 anys d’història del centre hospitalari, que va obrir les seves portes en l’actual emplaçament el 18 de setembre de 2004.