La ''casa del director'' del Parc Hospitalari Martí i Julià serà la base SEM del Santa Caterina

L’IAS farà una reforma estructural i funcional de l’actual edifici, en desús des dels anys 70

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) reformarà l’edifici del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) que es coneix com a “casa del director” de l’antic hospital psiquiàtric de Salt. L’edifici, ubicat a l’entrada principal del complex sanitari, es destinarà un cop reformat a la base SEM de l’Hospital Santa Caterina i a l’espai de descans dels professionals durant les guàrdies laborals.

D’aquesta manera, les actuals dependències del Santa Caterina per a aquests usos quedaran alliberades per realitzar activitat assistencial, donant així una resposta més adequada al creixement del centre. Les obres, adjudicades a l’empresa Bosch Pascual SA per un import de 710.636,47 euros (IVA inclòs), començaran a principis de setembre amb els primers enderrocs i la previsió és que finalitzin a la primavera de l’any vinent.

Es tracta d’una reforma estructural i funcional global, amb què s’intervindrà en els fonaments, les cobertes, paviments i obertures. La intervenció exterior també se centrarà en l’accessibilitat a l’edifici i connexió dels seus serveis amb l’àrea d’urgències de l’hospital, la porta d’entrada al parc i amb les xarxes de serveis públics. Un cop consolidada l’estructura exterior, que conservarà la seva fisonomia actual, es procedirà a la reforma interior de l’espai per adequar l’edifici a la seva nova funció.

Sobre una superfície de 152,40 metres quadrats per planta, la casa del director s’estructura en dos nivells connectats per una escala, que es conservarà reformada. La planta baixa disposarà de tres habitacions, menjador, lavabos i zones per a magatzem i instal·lacions. El primer pis, s’adequarà amb vuit habitacions més, sala d’estar i banys. Cada planta tindrà un espai comú que donarà accés a totes les habitacions i als serveis.

Es destaca del projecte arquitectònic les obertures exteriors amb porticons interiors per poder regular fàcilment la intimidat i la il·luminació de cada espai i el seu disseny sostenible. La instal·lació de climatització es farà d’acord amb el funcionament de cada sala per oferir el màxim confort tèrmic però amb criteris d’estalvi energètic per a la producció de fred i calor, aconseguint un ús racional de l'energia necessària.

Una part d’aquest consum procedirà de fonts d'energia renovable, com a conseqüència de les característiques del projecte, construcció, ús i manteniment. També sobresurt la utilització d’elements constructius amb característiques acústiques adequades per reduir la transmissió del soroll. Les obres no afectaran l’accés al Parc Hospitalari, ni a la via pública.

La “casa del director”

L’edifici de la “casa del director” data del 1905 i es troba en desús des del 1975, any en què es construeix a l’antic psiquiàtric el nou pavelló d’admissions, actual edifici Els Til·lers. De fet, va fer les seves funcions fins a mitjans dels anys 70.

La segona planta s’hi destinava a l’habitatge i l’últim director que el va fer servir com a tal els dies que s’hi quedava (només visitava dos o tres dies a la setmana) va ser el Dr Josep Maria Pigem Serra, director del centre del 1957 fins al 1974. A la resta de l’edifici hi havia despatxos i consultes. S’hi feien les admissions dels ingressos i s’hi atenien les urgències i la consulta mèdica ambulatòria psiquiàtrica. A l’any 1975 residien al psiquiàtric 741 interns. Des de l’any 2004 no es fan ingressos de llarga estada al Parc Hospitalari.