La bailaora Ana Morales reflexiona a Peralada sobre l'equilibri i el desequilibri

L'actuació ha substituït la d'Israel Galván, que no hi ha pogut participar per una lesió

La bailaora catalana Ana Morales ha portat aquest dimarts al Festival Castell de Peralada l'espectacle 'En la cuerda floja'. Premi Nacional de Dansa 2022, Morales aborda en aquest espectacle sobre la recerca constant de l'ésser humà de l'ordre, estabilitat i l'equilibri però també reflexiona sobre la necessitat del el desequilibri per avançar.

Amb una peça "autobiogràfica", la bailaora ha protagonitzat la cinquena nit consecutiva de concerts del certamen, que enguany ofereix una edició més compactada i íntima fins al 5 d'agost. I ho ha fet en substitució del també bailaor i coreògraf Israel Galván, que no hi ha pogut participar per una lesió.

Hi va actuar fa gairebé 20 anys en un homenatge a Dalí i hi ha tornat aquest dimarts amb veu pròpia. La bailaora Ana Morales, que l'any passat va rebre el Premi Nacional de Dansa, ha actuat aquest dimarts a l'espai del Mirador del Castell i ho ha fet visiblement emocionada.

"Hi vaig venir quan era una nena i ara tornar amb el meu treball i les meves idees és meravellós", ha assegurat minuts abans de l'espectacle. I hi ha tornat per presentar-hi 'En la cuerda floja', dirigit per la pròpia artista i coproduït pel Centre de Dansa Canal, la Biennal de Flamenc de Sevilla i Flamenc Biennale d'Amsterdam.

L'espectacle es va estrenar a la Biennal de Flamenc de Sevilla fa tres anys i és, en paraules de la mateixa l'artista, "autobiogràfic". Poc abans de l'inici de l'espectacle, Morales ha explicat que el va crear en plena pandèmia i que és el seu "sol".

La peça reflexiona entorn de l'equilibri, el desequilibri, el caos i l'estabilitat. "Aquell punt de conflicte entre el desig i la raó", explica. I tots aquests dubtes i pors existencials, les ha traslladat al moviment i a la dansa per oferir un espectacle "emocional i emotiu".

Una veu en off i un solo del Bolita Trio amb José Quevedo a la guitarra –i la direcció musical-, Paquito González (percussió) i Pablo Martín (contrabaix) han donat el tret de sortida a l'actuació. L'artista irromput a l'escenari poc després i pràcticament a les fosques. Considerada una de les artistes més revolucionaries del flamenc, Morales ha ofert un espectacle de flamenc mestís, fragmentat i innovador que s'ha guanyat l'ovació del públic en diverses ocasions.

L'actuació de Morales no estava prevista inicialment a la programació del festival. S'hi va incloure fa algunes setmanes per substituir el també bailaor Israel Galván, que va patir una lesió.

L'equador del festival

La de Morales se situa a l'equador de la 37 edició del festival, que enguany ofereix una versió més reduïda i íntima. Dimecres serà el torn de la soprano catalana Núria Rial, acompanyada al piano de Rubén Fernández Aguirre, que oferiran un recital a l'església del Carme en homenatge a la soprano Victoria dels Àngels, en motiu del centenari del seu naixement.

El tenor nord-americà Jonathan Tetelman hi actuarà dijous debutant al festival acompanyat al piano per Daniel Heide.

En la recta final de l’edició, s'hi podrà veure l'òpera còmica d'un sol acte, obra de Gian Carlo Menotti, titulada 'The Telephone or l’amour a trois'.