L'Observatori Astronòmic d'Albanyà descobreix un nou sistema d'exoplanetes

El descobriment l'han fet en col·laboració amb la NASA

L'Observatori d'Albanyà (Alt Empordà), en col·laboració amb l'equip TESS de la NASA, ha descobert un nou sistema d'exoplanetes. En concret, es tracta d'un sistema de quatre exoplanetes de mides similars a Neptú, Saturn i Júpiter.

La troballa s'afegeix a la realitzada l'any 2021 del sistema TOI-1749, format per tres planetes, dos 'sub-Neptuns' i una 'súper-Terra', en el marc de la mateix missió. El director de l'Observatori, Pau Bosch, celebra la troballa i diu que estan "sorpresos que, quatre anys més tard, la missió TESS encara doni tant de sí". "Són bones notícies de cara a l'exploració futura sobre vida fora del sistema solar", afegeix.

La missió principal de TESS és escombrar el cel en recerca de senyals coincidents amb possibles exoplanetes transitants. Aquesta missió de la NASA està liderada per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT)4 i s’encarrega d’observar més de 500.000 estrelles (les més brillants i properes a la Terra) per buscar exoplanetes.

Centre de divulgació i recerca científica a Albanyà s'ubica en el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l’Estat Espanyol. Amb més de 15.000 visitants cada any, aquest observatori s’ha convertit en un dels referents d’astroturisme a Catalunya.

L’Observatori prepara per a aquest mes l’observació del fenomen de les llàgrimes de St. Llorenç (o Perseids), que visitaran el cel nocturn en el seu pic màxim entre el 10 i el 13 d’agost.