Guitarricadelafuente s'acomiada de Catalunya amb una nit memorable a Roses

El cantautor de Benicàssim va connectar amb el públic defensant-se en català

Álvaro Lafuente, conegut amb el nom artístic de Guitarricadelafuente, es va posar ahir a la nit el públic a la butxaca en el concert que va celebrar damunt l'escenari de la Ciutadella de Roses (Alt Empordà) dins el marc del festival Sons del Món en el que va ser el seu darrer concert a Catalunya abans d'una aturada que va anunciar seria "molt llarga".

El jove del País Valencià va posar en pràctica el català que havia après durant la seva estada a Barcelona. Una picada d'ullet que li va servir per guanyar-se la simpatia i l'aplaudiment d'un respectable que va omplir les grades de la fortificació emmurallada, fred al principi i entregat fins la medul·la al final.

Guitarricadelafuente es va arrencar amb "Amanita" i quan ja portava uns deu minuts de concert va sorprendre a tots intercalant versos en català sobre el Cap de Creus i Portlligat durant la interpretació de "La filipina".

A partir d'allà Lafuente va desgranar el seu repertori. "Flor de caramelo caballito", "Rebozo", "Conticinio", "ABC", "Antes de que quieras olvidar", "Des de las alturas" o "Mil y una noches". Fou aleshores, amb "Agua y mezcal" que el públic es va posar dempeus i començar a viure amb cor i ànima els acords que ressonaven de les guitarres, la percussió i el contrabaix que els components de la banda rascaven, colpejaven i fregaven.

El cantautor va tenir ocasió d'explicar al públic la seva admiració a Joaquín Carbonell, un cantautor aragonès que va composar una cançó després de veure el mar per primera vegada en una visita a Barcelona. "Aquesta peça que va fer per a la seva gent que mai havien vist el Mediterrani em va inspirar", explicava Lafuente abans d'interpretar "Vidalita".

La seva etapa a Barcelona també va tenir representació al concert d'ahir quan va delectar als assistents amb "Romancera", una peça que va escriure mentre vivia a la ciutat comtal i parla sobre la màgia nocturna fins els fantasmes que habiten durant la nit al Raval o al Paral·lel.

La nit va concloure amb la interpretació de l'esperada "Guantanamera" amb la que va saltar a la fama nacional però no sense abans deixar escoltar "A mi manera", "A carta cabal" i "Sixtinain".

Sons del Món segueix divendres amb l'actuació de Sopa de Cabra, Antonio Orozco el dissabte i Stay Homas el diumenge.