Un veí de Darnius: ''Un dia de calor com avui no l'havia viscut mai''

La temperatura rècord es fa notar al poble, amb els carrers buits i habitants a la piscina municipal

Darnius, un poble de poc més de 500 habitants de l'Alt Empordà, ha registrat aquest dimarts una temperatura rècord de Catalunya des que hi ha registres. 45,1 graus que es fan notar als carrers: pràcticament buits i amb les persianes de les cases abaixades.

Els pocs veïns que s'han atrevit a desafiar la calor han sortit per anar a la piscina, d'accés gratuït aquest dies. Un d'ells és Josep Baró, que admet que no havia viscut "mai" un dia tan calorós. A tocar el pantà, que és el punt on s'ha detectat el pic més alt del termòmetre, alguns turistes aprofitaven per refrescar-se a l'ombra.

Una parella alemanya que fa dècades que estiueja a la comarca, Harald i Berta Blumenthal, també han explicat que no recorden temperatures tan altes.

Segons les dades de la xarxa d'estacions automàtiques de Catalunya, aquesta temperatura s'ha recollit al pantà. A tocar de l'aigua, al Club Nàutic, grups de joves passaven amb taules i caiacs per intentar combatre la calor amb esports aquàtics. A la terrassa del bar, i a l'ombra, una turista francesa i una parella d'estiuejants alemanys asseguts en dues taules i hidratant-se amb begudes fredes.

Els turistes alemanys són Harald i Berta Blumenthal que han explicat que estiuegen des de fa dècades a Llançà i que precisament aquest dimarts han decidit tornar al pantà pensant-se que les temperatures serien més tolerables: "No pensàvem que aquí faria més calor". De fet, han concretat que ni les begudes serveixen per apaivagar-la i que l'únic remei que els és eficaç és estar a la caravana amb l'aire condicionat.

Davant la situació de "calor extrema", la piscina de Darnius és gratuïta tant aquest dimarts com dimecres. Això ha fet que alguns veïns s'hagin decidit a sortir de casa per anar-se a remullar. Josep Baró i la seva família han passat la tarda a l'ombra d'un arbre. "Soc de Darnius de sempre, vaig néixer aquí, i he de reconèixer que un dia de calor com avui, no l'havia viscut mai aquí", apunta Baró.

De fet, ha concretat que no ha sortit de casa fins ben entrada la tarda: "A casa ho tenim tot tancat, poso una mica l'aire però molt poc perquè a mi no em va gaire bé, i ens passem l'estona del sofà a la dutxa i de la dutxa al sofà". Baró, que està jubilat, admet que en el seu cas la calor és més fàcil de suportar i subratlla que "la pena i la llàstima és la gent que ha de treballar al sol".

Una veïna de Canet de Mar que passava uns dies de vacances a Darnius, Neus Martorell, ha decidit també anar a la piscina: "Avui ha fet una calor insuportable i, com que era gratuïta, hem vingut aquí a banyar-nos". Tampoc s'esperava que al poble, de l'Alt Empordà i a més altitud que Canet hi fes més calor.