Darnius registra el rècord històric de temperatura a Catalunya amb 45 graus

A Navata s'ha arribat fins els 44,2 ºC

Tal i com s'havia previst avui s'ha batut un nou rècord de temperatura màxima a Catalunya. Per primera vegada en els més de 30 anys d'història des de que es recullen dades, s'han assolit els 45 graus centígrads segons ha certificat l'estació ubicada al pantà de Darnius-Boadella a l'Alt Empordà.

Així ho ha anunciat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) explicant que s'ha superat el registre de juny del 2019 a Alcarràs quan es van arribar als 43,8 ºC. La calorada, però s'ha deixat notar i no només Darnius ha superat el rècord que hi havia fins ara.

A Anglès (Selva) han arribat als 44,8 ºC i a Navata (Alt Empordà) als 44,3, una dècima menys que a Banyoles. A la Bisbal d'Empordà el termòmetre s'ha enfilat fins als 43,8, la mateixa temperatura que a Alcarràs fa quatre anys.

Encara a comarques gironines, Santa Coloma de Farners n'ha registrat 43,6, tres dècimes més que Òdena (Anoia), que és la més calorosa d'aquest dimarts fora de la demarcació de Girona. ERn concret, la temperatura que s'ha assolit ha estat de 43,3, la mateixa que a Cabanes, també a l'Alt Empordà.

A Castellnou de Seana (Pla d'Urgell) s'ha arribat a 43,2 graus. A l'altra banda del termòmetre hi ha Sant Pau de Segúries (Ripollès), Guixers (Solsonès) i Das (Cerdanya, que han registrat valors per sota dels 15 graus de mínima.

Aquest episodi de calor serà temporal i demà amb l'entrada de vent del nord farà baixar els termòmetres fins a situar dins dels valors habituals per aquesta època de l'any, però per avui es recomana no fer esport a l'aire lliure i hidratar-se constantment, sobretot els infants i la gent gran.

Accessos tancats

Els accessos als espais naturals del Cap de Creus, la serra de Montsant, el Montgrí, el Garraf i l'Albera i Montmell-Marmellar queden restringits a partir de les dotze de la nit d'aquest dimarts per perill d'incendi, segons ha informat el Govern.

En el mateix escenari, el cos d'Agents Rurals ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 57 municipis de 8 comarques. El dia de màxima preocupació és aquest dimarts i es preveu perill molt alt cap al prelitoral i cap a l'interior i litoral, on la pluviometria és més deficitària.

Temperatures més baixes i algun ruixat a partir de demà

La previsió meteorològica de cara als pròxims dies indica, segons l'SMC, un desplaçament cap a latituds més baixes de la dorsal anticiclònica. Això, afegeix l'ens, ha de comportar la retirada de la massa d'aire càlida i seca, que ha facilitat aquest episodi de temperatures elevades.

Així, l'SMC afirma que la temperatura iniciarà un descens a partir de dimecres a gran part de l'interior, tot i que encara es podran superar els llindars de calor intensa (de 39 a 40 graus) especialment a les comarques de Ponent. La resta de setmana la temperatura continuarà baixant i s'aproparà als valors més habituals per aquesta època de l'any.

A banda, el desplaçament cap al sud de la dorsal anticiclònica permetrà el pas de petites pertorbacions en altura que afavoriran l'aparició de ruixats al terç nord i d'altres procedents d'Aragó.