Sis membres de la Locomotora Negra faran un concert solidari a Sarrià de Ter

La banda es va retirar el 2021 després de més de 50 anys en actiu

Sis membres de la banda Locomotora Negra es retrobaran el dijous 20 de juliol per actuar junts en un concert de jazz solidari a Sarrià de Ter (Gironès). Es tracta de Jazz als Joncs, una activitat que recaptarà fons per la Fundació els Joncs.

Es tracta del trompetista i vocalista del grup, Ricard Gili, el bateria, Carles Gili, el saxo, Toni Gili, el clarinet, Oriol Romaní, el guitarra, Pep Rius, i el contrabaix, Jordi Casanovas. La Locomotora Negra es va acomiadar dels escenaris el 2021 després de més de 50 anys en actiu i aquesta serà la primera ocasió en què part de la banda torni a pujar en un escenari conjuntament. El preu del concert Jazz als Joncs té un preu de 20 euros.

La big band catalana Locomotora Negra es va fundar el 1971 a Barcelona. Ricard i Cales Gili, fills de l'arquitecte Joaquim Gili, van barrejar el jazz i els trens en miniatura per crear la formació musical que va estar en actiu cinc dècades. En els seus inicis, només hi havia cinc components, però el 1995 es va ampliar fins a 15 i en van arribar a ser 17 el 2021 quan es van acomiadar dels escenaris.

La Locomotora Negra era característica per l'estil de jazz en la vessant més popular i ha tingut com a referents orquestres com les de Fletcher Henderson, Duke Ellington i Count Basie. Ara, sis dels membres de la formació es tornaran a trobar a dalt dels escenaris en el concert solidari Jazz als Joncs. Es farà el 20 de juliol a les vuit del vespre, a la sala polivalent de la Fundació dels Joncs, a Sarrià de Ter.

De fet, l'edifici on hi ha la fundació és obra del pare dels dos fundadors: Joaquim Gili. L'arquitecte va ser l'encarregat de dissenyar l'Escola de Mestratge Industrial a Sarrià de Ter i es va començar a construir el 1968. Els canvis en el pla educatiu del Ministeri d'Educació a principis dels 70 va fer qie s'aturessin les obres i mai es va poder estrenar l'edifici. El 1989 la fundació va comprar la finca i va rehabilitar les naus industrials i les aules. Avui en dia és la seu de la fundació i també un centre ocupacional.

El músic Ricard Gili ha destacat que participar en el concert és "un doble motiu d'alegria" per a la banda, ja que l'edifici és una de les "últimes obres" que va projectar Joaquim Gili. Per la seva banda, el patró de la Fundació els Joncs, Jesús Candel, ha explicat que el concert busca obrir l'entitat al poble i "acostar-se a la gent". Per això ha convidat als veïns a fer servir la sala.