Pep Berga (Junts) revalida l'alcaldia d'Olot al ple d'investidura ajornat

Junts governarà gràcies a un pacte amb ERC

L'Ajuntament d'Olot (Garrotxa) ha celebrat aquest divendres a la tarda el ple d'investidura. Ho ha fet tres setmanes més tard que la resta d'ajuntaments a causa del recurs que va presentar el grup Activem Olot al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que ha estat desestimat.

El pacte amb ERC ha permès a Pep Berga (Junts) revalidar el càrrec d'alcalde, després que el grup que encapçala perdés la majoria absoluta a les urnes les darreres eleccions. L'alcalde d'Olot està convençut que el pacte "permet un govern estable", però reconeix que caldrà "aprendre a treballar en equip". A més, resta importància al recurs presentat per Activem Olot que considera que ha de quedar "al capítol de les anècdotes".

Les darreres eleccions del 28-M, en les que només va participar un 47% de la població olotina, la formació municipal de Junts a Olot que ostenta l'alcaldia des de fa tres legislatures va perdre 3 regidors quedant-se amb 8 i, de rebot, la majoria absoluta del ple (que està fixada en 11 dels 21 regidors). La segona formació més votada va ser la CUP amb 4 regidors, seguida del PSC amb 4, ERC amb 3, Activem Olot amb 1 i VOX, que ha entrat a l'ajuntament olotí amb també 1 regidor.

L'escenari va plantejar diversos pactes i un dels que més sonava era el possible acord a tres bandes entre la CUP, el PSC i ERC. Després que no s'hagi produït, el portaveu del grup republicà, Josep Quintana, ha explicat durant la seva intervenció que, finalment, s'ha decidit pactar amb Junts perquè la negociació amb el tripartit "no va arribar a bon port". Tanmateix, el portaveu de la CUP, Jordi Gasulla, ha retret a ERC que "si no hi ha hagut un canvi de govern és perquè no han volgut".

L'alcalde d'Olot, per la seva banda, ha dit que els pactes alternatius per formar govern no els ha vist possibles "en cap moment". I s'ha mostrat convençut que l'acord amb els republicans per governar en coalició "permet un govern estable" per la ciutat. En la mateixa línia, Quintana considera que l'acord proporciona "un govern fort i independentista a la ciutat". I ha recordat que "el 75% dels electors olotins van votar opcions independentistes". L'acord entre Junts i ERC proporciona a l'alcaldia de Pep Berga la majoria absoluta del ple gràcies als 8 regidors propis i als 3 dels republicans.

Sobre l'acord amb ERC, Berga considera que "en definitiva tampoc hi ha tanta diferència" entre els dos grups independentistes que formaran govern, però reconeix que "caldrà aprendre a treballar com un equip i no com a dos equips que es complementen".

Cartipàs gairebé definit

Segons ha detallat el batlle d'Olot aquest divendres, "el cartipàs municipal està pràcticament fet" i s'anunciarà el pròxim dijous. De moment, l'alcalde ha avançat que ERC es quedarà algunes carteres com Cultura i Educació, Mobilitat, Transició Energètica, Residus, Participació i Barris. També ha dit que la majoria de regidors de Junts continuaran encapçalant les àrees que portaven fins ara.

Pel que fa al pla de govern, Berga ha avançat que tenen previst presentar-lo al mes d'octubre, coincidint amb l'aprovació dels pressupostos pel 2024. De moment, ha dit, l'acord s'ha tancat amb un acord sobre "els imprescindibles" per cada formació.

Ple endarrerit

El ple d'investidura d'Olot es va haver d'ajornar el passat 17 de juny, després que el grup municipal Activem Olot presentés un recurs al TSJC en el qual reclamava anul·lar els resultats d'una de les meses de les eleccions del 28 de maig. La formació considerava sostenia que una persona que havia demanat votar per correu també ho havia fet presencialment, però el recurs s'ha desestimat.

Sobre aquest tema, el portaveu d'Activem Olot, Jordi Rubió, ha defensat "el dret de demanar arbitratge judicial tal com preveu la llei" i s'ha queixat de l'actitud "d'alguns companys de consistori". "Entenem la preocupació pel retard del ple, però censurar el dret que tenim diu molt poc a favor de la cultura democràtica de més d'un", ha dit. Tot i això, en la mateixa línia que l'alcalde del municipi, ha fet una crida a "passar pàgina" i centrar-se a "treballar pels veïns i les veïnes". Berga ha dit que aquest tema ha de quedar "al capítol de les anècdotes" tot i que ha reconegut que "l'espera s'ha fet llarga".

El ple d'investidura ha deixat aquest divendres un total d'11 vots per investir Pep Berga com a alcalde, com ha acabat passant; 5 a favor del portaveu de la CUP, Jordi Gasulla, i 4 a favor del portaveu del PSC, Josep Guix. Durant la investidura, la majoria de formacions municipals d'Olot han condemnat l'entrada de VOX al ple, mentre aquest partit ha defensat que vetllarà perquè "es compleixi la llei".