Ripoll recupera els Jocs Florals 60 anys després de l'última edició

La comissió de la Capitalitat de la Cultura Catalana ha anomenat el concurs sota el títol 'Premi literari Abat Oliba'

Ripoll ha recuperat enguany el certamen literari dels Jocs Florals, 60 anys després de l'última edició. La comissió de la Capitalitat de la Cultura Catalana ha trobat oportú recuperar els premis ara que Ripoll és capital de la cultura sota el títol 'Premi literari Abat Oliba'. Una de les impulsores, Núria Camps, ha explicat que un jurat format per personalitats del món de la cultura a la comarca valorarà els treballs de poesia o prosa que es podran lliurar de l'1 de juny al 16 d'agost.

Quant a la prosa, el tema és lliure i l'extensió màxima són 60 pàgines. En l'apartat de poesia s'haurà de presentar un poemari inèdit amb un mínim de cinc poemes. El veredicte es farà públic el 26 d'octubre. Des de la seva recuperació durant la Renaixença el 1859, els Jocs Florals se celebren arreu de la geografia catalana. Ripoll no en va ser excepció i tot i les anades i vingudes, els premis es van celebrar a la vila fins a mitjans dels anys 50 del segle passat. El regidor de Cultura de Ripoll, Ramon Santanach, ha explicat que ara, i en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana, s'ha engegat una iniciativa per recuperar-los i renovar-los sota el nom de Premi Literari Abat Oliba. La voluntat, segons Santanach, és que els premis tinguin una continuïtat.

L'objectiu és fomentar la implicació cultural i lingüística dels ciutadans, promoure el gust per la lectura i l'escriptura i també per recordar la figura de l'Abat Oliba. Oliba va ser un personatge que va liderar la captació, còpia, difusió i conservació de manuscrits al segle XI al monestir de Ripoll. L'abat va aconseguir que l'scriptorium i la biblioteca del conjunt monàstic fossin un dels focus culturals més importants de l'Europa medieval.

Poesia i prosa

Per cada modalitat hi haurà un únic premi que reconeixerà la capacitat creativa de l'autor en aquestes disciplines. Pel que fa a la poesia, es lliurarà el premi al millor poemari inèdit en català, amb un mínim de cinc poemes, adreçat a un públic adult. L'extensió màxima seran 25 pàgines mecanoscrites a doble espai i a una sola cara.

Quant a la prosa, es premiarà el millor text original en català, de tema lliure i de qualsevol gènere narratiu, adreçat a un públic adult. L'extensió màxima és de 60 pàgines mecanoscrites a doble espai i a una sola cara. Cap dels textos pot haver estat premiat amb anterioritat.

Els guanyadors rebran un obsequi simbòlic especial pel certamen i s'editaran deu exemplars de la seva obra.