La Generalitat culpa l'Estat de massa permissivitat amb l'extracció de petroli al litoral

El Govern reclama al Ministeri poder tenir "més implicació" a l'hora d'atorgar permisos

La Generalitat creu que l'Estat ha tramitat massa a la lleugera els permisos per buscar hidrocarburs (gas i petroli) al litoral de la Costa Brava i el Maresme. L'empresa que ha rebut l'autorització és Capricorn Spain Limited S.L., filial d'una multinacional escocesa.

L'àrea on es volen fer les prospeccions a través d'anàlisis sísmics suma més d'un milió d'hectàrees. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, creu que a la documentació que acompanya el projecte no s'hi fa un estudi acurat de les conseqüències que les prospeccions tindran damunt els recursos pesquers (en especial, els caladors de gamba). El Govern també reclama al Ministeri tenir "més implicació" a l'hora d'atorgar aquests permisos.

La sol·licitud per investigar la presència d'hidrocarburs (gas i petroli) al litoral català forma part d'un paquet que inclou dotze permisos. Batejats amb el nom de 'Nordest', tots ells sumen una àrea del Mediterrani d'1.155.951 hectàrees (és a dir, més d'11.500 quilòmetres quadrats).


En concret, la zona on es vol portar a terme la recerca de gas i petroli es troba enmig del mar. De nord a sud, aniria des de davant de les costes de Perpinyà (al Golf de Lleó) fins al Barcelonès. És a dir, que abasta de ple tant el litoral de la Costa Brava com el del Maresme. Alguns dels àmbits, es troben a molt poca distància de la costa (per exemple, 12 milles del cap de Begur, 19 de Platja d'Aro o 20 de Sant Feliu de Guíxols)

La sol·licitud per intentar localitzar hidrocarburs en aquesta extensa àrea l'ha fet l'empresa Capricorn Spain Limited S.L., la filial espanyola de la multinacional escocesa Cairn Energy. Aquesta firma, de fet, ja disposa de permisos per buscar hidrocarburs davant les costes de València.

A l'hora de buscar gas i petroli al fins marí, la intenció de Capricorn és fer-ho mitjançant anàlisis sísmics, que es porten a terme des d'un vaixell. Aquests sondejos permeten detectar la presència de formacions rocalloses al subsòl que poden contenir bosses d'hidrocarburs.

Les entitats ecologistes, centres de submarinisme i confraries de pescadors ja s'han oposat frontalment al projecte. Agrupats sota la plataforma 'Aturem les prospeccions', han presentat al·legacions davant el Ministeri, on li reclamen tirar enrere la sol·licitud presentada per Capricorn Spain Limited. Entre d'altres, sostenen que els anàlisis sísmics comprometran seriosament les espècies marines i, a més, contravenen la Llei estat d'hidrocarburs (que, com a màxim, fixa en 100.000 hectàrees les zones d'estudi).

Informació insuficient

Ara, el Govern també ha mostrat els seus recels a la manera com s'ha portat a terme el procés. En resposta a una pregunta parlamentària formulada pel diputat d'ICV Salvador Milà, el conseller d'Empresa i Ocupació creu que l'Estat ha tramitat la sol·licitud sense tenir damunt la taula tota la informació necessària (sobretot, la que fa referència a l'impacte dels sondejos damunt l'ecosistema marí).

"En relació a les afectacions sobre els recursos pesquers, es considera insuficient la informació utilitzada en el projecte", assegura el titular del Departament. I hi afegeix: "En conseqüència, no ha estat avaluat correctament l'impacte socioeconòmic d'aquestes actuacions".

Des del Govern es demana al Ministeri que es faci un estudi "aprofundit" sobre quins recursos pesquers hi ha a la zona, i la manera com els anàlisis sísmics els poden afectar. A més, el Departament també reclama que, al costat dels peixos, també s'analitzi la població de gamba vermella. "En particular, s'ha de fet un seguiment de la distribució als canons submarins implicats en el Pla de Gestió de la Gamba", recull la resposta parlamentària.

Més implicació

A la mateixa resposta, el conseller Felip Puig també recorda al diputat d'ICV que la Generalitat té les mans lligades en aquest afer. I és que, a diferència d'altres sol·licituds per buscar hidrocarburs (com la que es va revocar a Teredo Oils) en aquest cas, com que la zona d'estudi afecta de ple "el domini públic marítim-terrestre" és competència exclusiva del Ministeri atorgar o no el permís a Capricorn Spain Limited S.L. "Cosa que no permet l'actuació del Govern català en aquest àmbit", indica la resposta parlamentària.

Tot i això, el conseller aprofita l'escrit per reclamar a l'Estat poder tenir veu i vot en aquest afer. "El Govern entén que, malgrat la distribució competencial existent, projectes d'aquesta naturalesa haurien de contemplar una implicació més determinant de la Generalitat de Catalunya en els procediments d'autorització", conclou l'escrit.