Una multinacional escocesa vol buscar gas i petroli davant el Cap de Creus

Les zones del Mediterrani on l'empresa vol buscar hidrocarburs sumen més d'un milió d'hectàrees mar endins

Segons recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), la sol·licitud per investigar la presència d'hidrocarburs (gas i petroli) al litoral català forma part d'un paquet que inclou dotze permisos. Batejats amb el nom de 'Nordest', tots ells sumen una àrea del Mediterrani d'1.155.951 hectàrees (és a dir, més d'11.500 quilòmetres quadrats).

En concret, la zona on es vol portar a terme la recerca de gas i petroli es troba mar endins. De nord a sud, aniria des de davant de les costes de Perpinyà (al Golf de Lleó) fins al Barcelonès. És a dir, que abasta de ple tant el litoral de la Costa Brava com el del Maresme.

La sol·licitud per intentar localitzar hidrocarburs en aquesta extensa àrea l'ha feta l'empresa Capricorn Spain Limited S.L., la filial espanyola de la multinacional escocesa Cairn Energy. Si el permís acaba tirant endavant, i el Ministeri d'Indústria li dóna el vistiplau, aquest no serà l'únic lloc del Mediterrani on l'empresa intenta buscar gas i petroli. I és que, de fet, Capricorn ja disposa de permisos per buscar hidrocarburs davant les costes de València.

La publicació de la sol·licitud al BOE suposa, a la pràctica, començar a desencallar els tràmits per fer efectiu el permís. Segons recull el butlletí, a partir d'ara s'obre un termini de dos mesos perquè s'hi presentin al·legacions o bé altres ofertes que puguin entrar-hi en competència.

La intenció de l'empresa és portar a terme la recerca d'hidrocarburs al fons marí mitjançant anàlisis sísmics, que es fan des d'un vaixell. Aquests sondejos permeten detectar la presència de formacions rocalloses que poden contenir bosses de gas o petroli.

La petició per buscar gas i petroli al litoral català arriba poc temps després que s'hagi autoritzat una altra empresa, Teredo Oils United, a fer prospeccions d'hidrocarburs a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i Osona. Precisament, els sondejos han posat en alerta els ecologistes i la població d'aquestes comarques, ja que temen que les prospeccions es facin mitjançant l'anomenada tècnica del 'fracking' o fractura hidràulica (que injecta aigua i productes químics a pressió al subsòl).

Els ecologistes s'hi oposen

L'anunci publicat al BOE de la sol·licitud feta per Capricorn Spain Limited ja ha rebut l'oposició frontal d'entitats ecologistes del territori. Tant l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) com el Projecte Ninam (que estudia cetacis al Cap de Creus) alerten que portar a terme aquests sondejos tindrà "greus impactes sobre els ecosistemes marins".

"En aquest sentit, són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls", indiquen les dues entitats. A més, l'ANG i Projecte Ninam alerten que l'àrea d'estudi és "enorme", que afecta tant "zones d'alt valor ecològic" com "fauna migratòria" i que en aquesta part del Mediterrani hi viuen poblacions de cetacis protegides per diferents directives.

Les entitats ecologistes ja avancen que presentaran al·legacions al projecte de Capricorn Spain Limited S.L. i hi afegeixen que, si cal, demanaran "el suport de la ciutadania per tirar endavant procediments judicials que els aturin".