Recullen signatures contra les prospeccions d'hidrocarburs a la costa catalana

Dinou associacions ecologistes volen que tots els ajuntaments aprovin mocions per paralitzar la recerca de gas i petroli a tot el litoral

Dinou entitats ecologistes catalanes s'han unit per recollir firmes en contra la recerca d'hidrocarburs com gas i petroli a tota la costa catalana. Les associacions han decidit utilitzar el portal 'change.org' per unir esforços i recollir més signatures. L'objectiu és evitar que alguna companyia pugui tirar endavant projectes de prospeccions al fons marí que malmetrien l'ecosistema i la salut de les persones.

A més, les entitats també estan promovent que els ajuntaments, seguint l'estela del consistori de Llançà, aprovin una moció per paralitzar els estudis de prospeccions d'hidrocarburs. Les associacions asseguren aquestes prospeccions posen en perill la vida dels peixos i cetacis de la zona. Les associacions, d'arreu del territori català, denuncien que actualment hi ha dos projectes de recerca de gas i petroli a la costa catalana. D'una banda, l'empresa Seabird Exploration FZLCC va presentar una iniciativa de prospecció de la geologia del fons marí en una extensa àrea entre Menorca i França. Segons les entitats ecologistes, aquest projecte es va publicar al BOP de la demarcació de Girona el passat 22 de gener del 2013 i tenen previst presentar-hi al·legacions.

D'altra banda, també existeix la iniciativa de l'empresa Capricorn Spain Limited S.L. que va demanar el passat 17 de gener els permisos per localitzar hidrocarburs - mitjançant anàlisis sísmics- a la Costa Brava i el Maresme. La firma va demanar el permís al Ministeri d'Indústria el qual va començar a desencallar els tràmits publicant-ne la petició al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). En total, l'empresa vol realitzar els sondejos en una àrea de més d'un milió d'hectàrees. Les dinou entitats asseguren que tenen previst presentar al·legacions en contra aquest projecte i no dubten en assenyalar que, si és necessari, tiraran endavant els procediments judicials corresponents per aturar-lo.

A més, les entitats estan promovent que tots els ajuntaments catalans aprovin una moció perquè el govern estatal "paralitzi els estudis de prospecció d'hidrocarburs" a tota la costa catalana. De moment, el consistori de Llança (Alt Empordà) ha estat el primer en aprovar-la. Segons les associacions ecologistes, les tècniques com el 'fracking' o les prospeccions marines que volen realitzar aquestes empreses posen en perill la vida de les poblacions de cetacis i peixos que habiten el litoral català. "En aquest sentit, són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els coralls i els cefalòpodes", apunten en el seu manifest conjunt.

Des de les associacions assenyalen que hi ha molts estudis que demostren que les prospeccions marines - on s'utilitzen mètodes sísmics com canons d'aire comprimit- provoquen una contaminació acústica insostenible per a la fauna fins al punt que fan disminuir la pesca, malmeten els recursos naturals i poden provocar danys físics i de comportament a molts animals marins. Per aquests motius demanen que s'aposti per utilitzar energies renovables i reduir el consum energètic.

"Cal destacar que l'àrea d'estudi és enorme i afecta zones d'alt valor ecològic i passos de fauna migratòria", subratllen en el manifest. Segons les associacions, els dos projectes que s'han presentat afecten una àrea protegida per diferents directives com la Llei de Protecció del Medi Marí, la Llei de Patrimoni Natural i la Biodiversitat o formen part del projecte LIFE + INDAMARES, finançat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i per la Comissió Europea.