La UdG adquireix un microscopi làser que obtén imatges tridimensionals de cèl·lules

Ha costat 400.000 euros

Amb un cost de poc més de 400.000 euros, l'equip s'ha adquirit amb un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) concedit a la UdG a finals de 2011, i sol·licitat amb el suport de deu grups de recerca de la institució. Segons el director dels Serveis Tècnics de Recerca de la UdG, Jordi Blavia, , "l'equipament suposa una millora molt rellevant en la dotació d'instrumental de recerca en el camp de la microscòpia" que és d'aplicació en un ventall molt ampli de camps com la medicina, biologia, farmàcia, medi ambient i tecnologies alimentària, paperera i tèxtil.

També és d'aplicació en altres camps com ara la restauració d'obres d'art i l'estudi de nous materials. En biologia i medicina permet dur a terme l'estudi, en l'espai i en el temps, d'estructures cel·lulars, citoesquelet, mesures d'activitat iònica intracel·lular, entre d'altres. En el cas de materials, permet caracteritzar micro-fissures, porositat, rugositat, i estudis tridimensionals de fibres, entre altres aplicacions.

L'equip permet obtenir imatges amb molta definició i contrast de cèl·lules, tant fixades com vives, així com dur a terme el seguiment en condicions fisiològiques i en temps real, de processos cel·lulars a nivell microscòpic. La tècnica consisteix en il·luminar la mostra que es vol observar amb un feix provinent d'un làser en comptes de fer-ho amb una font d'il·luminació convencional, i recollir el senyal que prové només del pla de la mostra enfocada, rebutjant la llum provinent de la resta de plans. L'enregistrament successiu de plans enfocats permet obtenir imatges tridimensionals.

Actualment ja dóna servei als investigadors del Centre de Genètica Cardiovascular, del Grup de Bioquímica del Càncer i del Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental de la pròpia Universitat i està obert també a investigadors d'altres entitats, públiques o privades, que ho sol·licitin.