Metalquimia inicia l'exportació de la tecnologia QDS arreu del món

Permet reduir a una hora el temps per assecar embotits

L'empresa gironina Metalquimia ja ha començat a exportar arreu del món la tecnologia que permet reduir a una hora el temps per assecar embotits llescats. Aquesta innovació, batejada com a Quick-Dry-Slice Process (QDS), substitueix el procés tradicional (on les peces s'assequen durant mesos en càmeres) per un altre que aplica aire directament a les llesques d'embotit tallades.

Això permet que el temps d'elaboració del producte s'escurci substancialment i no calgui esperar setmanes per tenir l'embotit curat. Ara, un cop han passat els tres anys d'exclusivitat de la patent, Metalquimia ja ha tancat acords amb empreses de Rússia, els Estats Units, Argentina, Brasil, el Líban o Egipte per vendre'ls la QDS.

La tecnologia QDS (Quick-Dry-Slice) és el resultat d'un procés d'innovació en el sector carni que va començar a néixer ara fa nou anys. L'empresa gironina Metalquimia, dedicada a fabricar tecnologia per al sector, l'ha desenvolupada de bracet amb l'IRTA i la càrnia Casademont. Aquesta aliança a tres bandes ha permès descobrir una autèntica revolució en el camp de l'assecatge d'embotits curats.


En lloc del procés tradicional (en què les peces pengen senceres en cambres frigorífiques), la tecnologia QDS asseca, mitjançant aire, llesques ja tallades d'embotit curat, que tenen gruixos d'entre un i tres mil·límetres. Això permet reduir de 40 dies a tan sols un temps que va dels quinze als seixanta minuts tot el procés d'elaboració de l'embotit.

Fins ara, la QDS només s'ha implantat a la càrnia Casademont, amb seu a Bonmatí (Selva). A partir d'aquest 2013, però, un cop acabada l'exclusivitat de la patent, Metalquimia ja pot començar a distribuir-la arreu del món.

Precisament, amb aquest objectiu, ara fa tres mesos Metalquimia ja va inaugurar un nou centre de recerca a la seva seu central de Girona. Les instal·lacions van suposar una inversió de 500.000 euros i serviran exclusivament per desenvolupar noves aplicacions per a la QDS i millorar-ne la tecnologia (per exemple, dissenyar i fabricar noves línies completes per a l'elaboració dels productes carnis cuits, curats i marinats).

La Fira de Frankfurt, la plataforma

En paral·lel a la posada en marxa de la nova planta, Metalquimia també assisteix, any rere any, a la fira de referència mundial del sector carni, que se celebra a Frankfurt. En l'edició del 2013, que ha tingut lloc a principis de mes, la firma gironina ha aprofitat per presentar la tecnologia QDS i començar-la a comercialitzar.

Aquí, Metalquimia ja ha tancat vendes a països d'arreu del món, des dels Estats Units a Rússia, passant per l'Amèrica Llatina, països àrabs i de l'Europa de l'Est. Entre el llistat d'empreses que ja han fet comandes per incorporar la QDS als seus processos de producció n'hi ha de llocs com ara l'Argentina, el Brasil, el Líban o Egipte.

Presència a 75 països

Metalquimia és una empresa 100% implantada a les comarques gironines. A més de la seva seu central a Girona, dedicada desenvolupar noves tecnologies i aplicacions per al món carni, la firma disposa de dues naus a Palol de Revardit (Pla de l'Estany), on es construeix la maquinària que després s'exporta arreu del món.

Creada l'any 1971, Metalquimia va fer la seva primera venda a l'exterior el 1976 (en concret, a Portugal), I a dia d'avui, ja té presència a 75 països d'arreu del globus. Compta amb una cartera de més de 4.000 clients i les exportacions representen ja el 85% de la seva facturació.

El director general de Metalquimia, Josep Lagares, destaca que "des de la seva fundació, l'any 1971, l'empresa ha aspirat sempre a transformar la manera com el món processa la carn". El director general també ha subratllat que ara, 42 anys després, el seu objectiu continua essent el mateix. "Oferim als clients de la indústria càrnia global nous conceptes capaços d'augmentar les seves bases de negoci", conclou Lagares.