Les fortes tempestes deixen fins a 38 litres a Anglès

A Girona s'han registrat 12,6 litres en només una hora

Un front de tempestes ha escombrat aquest matí Catalunya d'oest a est amb precipitacions intenses, a estones de caràcter torrencial, fort vent i abundant aparell elèctric. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les intensitats de pluja han estat destacables a moltes localitats com per exemple Anglès (Selva), on han caigut 38 litres per metre quadrat al llarg del matí, o Santa Coloma de Farners amb gairebé 29 litres.

Girona ciutat també ha estat una de les poblacions més castigades amb un registre de 22 litres per metre quadrat, dels quals 12,6 s'han recollit en tant sols una hora. Fins al migdia, el telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 233 trucades i els Bombers uns 80 avisos relacionats amb els forts xàfecs, la majoria a l'àrea metropolitana de Barcelona (90 al Barcelonès i 50 al Baix Llobregat).

Activat l'Inuncat

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d'alerta del pla especial Inuncat davant la previsió encara de pluges intenses (més de 20 litres per metre quadrat en una hora). L'episodi de fortes tempestes ha escombrat el territori d'oest a est i a partir de primera hora de la tarda afectarà principalment a les comarques de l'extrem nord-est de Catalunya (Selva, Alt Empordà i Baix Empordà). A banda, encara hi haurà xàfecs locals i puntualment forts al prelitoral sud i en punts de l'interior de Catalunya. Els xàfecs aniran sovint acompanyants de tempesta i calamarsa.

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la prudència i adaptar les activitats de lleure i professionals a l'exterior a les condicions meteorològiques, així com seguir l'evolució de la informació del temps. La DGPC destaca també la importància de netejar embornals i desguassos de terrasses i patis interiors que puguin estar bruts de fulles seques, sorra o pols per evitar petites inundacions de baixos. També cal allunyar-se, a les zones on plogui amb intensitat, de rieres, torrents, passos soterranis i guals. En casos de pluges intenses pot haver-hi una crescuda sobtada dels nivells de l'aigua.