S'obre la capella ardent de Tom Sharpe a Palafrugell

La família ha rebut trucades de condol de diferents punts del món després de la mort del pare de 'Wilt'

La capella ardent de l'escriptor britànic Tom Sharpe, que va morir aquest dijous als 85 anys, s'ha instal·lat al tanatori de Morena a Palafrugell (Baix Empordà) perquè tothom que ho desitgi pugui donar-li l'últim adéu. Aquest matí ha obert les portes i es podrà visitar fins dissabte a la tarda. A primera hora, ja han arribat les primeres persones, entre elles el jutge de Pau i exalcalde de Palafrugell, Albert Juanola, que ha volgut donar personalment el condol a la família.

La doctora i amiga de l'escriptor, Montserrat Verdaguer, ha explicat que estan rebent trucades de diferents punts del món com ara Sud-Àfrica, Alemanya o Anglaterra. L'autor de 'Wilt' va morir a Llafranc on vivia des del 1995. "El telèfon no para de sonar", explica la Montserrat Verdaguer, amiga i una de les persones que més temps va passar amb Tom Sharpe en la seva última etapa a la casa que tenia a Llafranc. Aquest matí, a l'espera que arribessin la seva vídua i les filles, ha exercit com a portaveu de la família i ha rebut el condol d'amics i coneguts de l'escriptor en el primer dia d'obertura de la capella ardent. A mig matí, ha arribat la família que ha llegit amb emoció les dedicatòries del llibre.

Entre les persones que han anat a la capella ardent, hi havia l'actual jutge de Pau del municipi, Albert Juanola, que ha definit l'escriptor com a un "autèntic lletraferit". El que va ser alcalde de Palafrugell, també ha destacat que no deixa de ser "curiosa" la capacitat que té aquesta població per atraure el talent cultural, i ha recordat que aquí va néixer una gran figura de les lletres catalanes com és Josep Pla. Tot i que no el va conèixer molt a fons, sí que ha destacat que va ser un autor molt apreciat en clau local i arreu i per això no s'estranya que arribin missatges de diferents punts del món.

Ha estat un matí tranquil, en què la gent venia molt esglaonada. "Com a ell li hauria agradat, no era de grans aglomeracions", afirmava un veí del barri on vivia Sharpe que ha volgut quedar-se en l'anonimat. També ha apuntat que Sharpe, "havia fet molt per aquest poble".

Canvi d'hora del sepeli

La capella ardent restarà oberta fins demà dissabte -de 9 a 13h i de 15 a 20h- i el diumenge es farà la cerimònia de l'enterrament amb un capellà anglicà. Tot i que inicialment s'havia anunciat a un quart de nou del matí a l'església de Palafrugell, finalment s'ha decidit endarrerir fins a dos quarts d'onze del matí del mateix diumenge.

Tom Sharpe era diabètic des de feia molt de temps i havia anat fent bé fins fa uns deu dies, que va tenir una recaiguda i va deixar de caminar. Ahir dijous, a quarts d'una de la matinada , es va morir mentre dormia. Estava acompanyat de la seva vídua, Nancy Sharpe, i d'una de les seves tres filles. L'autor de títols com ara 'Wilt', conegut pel seu humor àcid, va escriure fins als últims dies i ha deixat 30.000 paraules escrites de la seva autobiografia.