Mor l'escriptor britànic Tom Sharpe als 85 anys

L'autor de 'Wilt' residia a Llafranc des del 1995

Llafranc ha organitzat per aquest dijous a la una del migdia un acte institucional de comiat a l'escriptor britànic Tom Sharpe, mort aquesta matinada per les complicacions de la diabetis que patia, a l'hotel del centre del municipi on va viure sis anys. Durant la trobada, el tinent d'alcalde de Palafrugell, Albert Gómez, Montserrat Verdaguer, amiga personal de l'escriptor, i la directora de l'hotel Llevant, Carme Farrarons, faran lectura d'un comunicat de condol i recordaran la figura de l'autor de 'Wilt', que des del 1995 residia a Llafranc.

Especialitzat en narrativa humorística, entre les seves obres més conegudes hi ha 'Wilt', publicada el 1976, que es va adaptar al cinema el 1989 i va tenir diferents seqüeles com 'Wilt, els alternatius i els terroristes (1979), 'Wilt, més que mai' (1985), 'Wilt s'ha perdut' (2004) i l'últim 'L'herència de Wilt' (2010). També és autor de 'L'ovella negra' (1996), que es va publicar abans en català i castellà que en anglès.


Tom Sharpe va néixer a Londres el 30 de març del 1928. Va estudiar a la Universitat de Cambridge i després de fer el servei militar se'n va anar a Sud-Àfrica, on es va dedicar a fer treballs socials i a l'ensenyament a Natal. Allà va lluitar contra l'Apartheid i va ser empresonat.

D'aquesta experiència en van néixer les dues primeres novel·les, 'Assemblea sediciosa' (1971) i 'Exhibició impúdica' (1973), on ja mostrava com de corrosiva podia ser la seva ploma. Del 1962 al 1973 va treballar com a professor d'història al Cambridge College of Arts and Technology, i va rebre el Gran Premi de l'Humor Negre el 1986.

Amb un to sarcàstic, els seus llibres han criticat diferents aspectes de la vida, com el sistema educatiu, com es veu a 'Wilt' i les seves seqüeles, l'esnobisme de la classe alta anglesa, exemple n'és 'Vicis ancestrals' (1980) o 'Les Beques boges : una crònica de Porterhouse' (1995) i el món literari, com a 'La gran persecució' (1977).

L'alcalde el recorda

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha recordat aquest dijous la figura de Torm Sharpe. El batlle ha avançat que "segur" que se li retrà algun tipus d'homenatge però que primer cal deixar passar els dies i parlar-ne amb la família. "Ara toca estar al costat de la família i quan passin aquests dies i s'hagi fet el funeral, decidirem què fem", ha continuat Fernández, que s'ha posat a disposició dels familiars de l'escriptor.

Fernández ha rememorat com ara fa 18 anys l'escriptor britànic va decidir instal·lar-se a Llafranc gràcies a la seva "tranquil·litat" i ha destacat que al municipi hi trobava el "respecte" per a la literatura i el paisatge i un espai per a la convivència. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut la influència que ha tingut la localitat en la seva obra després de tants anys de residir-hi.