Els escombriaires de Girona reclamen al nou govern que acabi amb la temporalitat i renovi els vehicles

El consistori reunirà amb la plantilla i s'ofereix a "accelerar" la solució als problemes "encallats"

Primera protesta cap al nou tripartit de Girona, quan fa tot just tres dies que l'alcalde Lluc Salellas va ser investit i els regidors encara no estan nomenats. Treballadors de Girona+Neta, l'empresa que fa la neteja viària i la recollida de deixalles, s'han concentrat a la plaça del Vi per reclamar al nou equip de govern que deixi enrere "la desídia" que han viscut durant el darrer mandat.

La protesta l'han convocada els sindicats CCOO, UGT, CGT i la Intersindical; tots ells, amb presència al comitè. Els treballadors de Girona+Neta asseguren que cal dimensionar els recorreguts diaris perquè no se'ls sobrecarregui, i garantir "una freqüència de pas necessària per mantenir la ciutat neta". El president del comitè d'empresa, Raül Rodríguez, del sindicat CCOO, explica que hi ha "malestar" dins la plantilla, perquè viuen "canvis constants amb les directrius" i això acaba repercutint en el servei.

A més, també critiquen que la flota és "obsoleta, vella i deteriorada" -posen com a exemple els camions cremats- i que, sense anar més lluny, els nous vehicles per dur a terme la neteja viària amb aigua eren "tan grans" que no podien accedir per alguns carrers, i que van haver-se de canviar a corre-cuita. "Treballem amb camions que tenen més de deu anys d'antiguitat i que porten més de 50.000 hores de rodatge; i això també es veu amb les taques d'oli que deixen a les illes de contenidors", diu Rodríguez.

Acabar amb la temporalitat

La plantilla de Girona+Neta reclama al tripartit independentista que trobi "una solució urgent" a la temporalitat que viuen els treballadors. Actualment, l'empresa té 165 treballadors fixes i una bossa d'eventuals que ronda la cinquantena. Raül Rodríguez explica que, amb l'entrada en vigor del nou contracte de neteja, havia d'augmentar l'estabilitat, però que això no ha passat.

"D'ençà del setembre fins ara, s'han dut a terme fins a 1.100 contractes eventuals, amb modificacions d'horaris continus", critica el president del comitè d'empresa. De fet, al manifest que han llegit a les portes de l'Ajuntament, la plantilla de Girona+Neta assegura que "en la majoria dels casos", els treballadors temporals s'estan així "fins a deu anys abans de passar a ser fixes".

En paral·lel, els treballadors també reclamen que se'ls millorin els equips de protecció i les eines manuals -com els bufadors, que "pesen molt"- o que se'ls adaptin i actualitzin els vestuaris. Sobretot, els femenins.

"Insuficient i irreal"

La plantilla també tem que, amb l'aplicació del nou contracte de neteja que va aprovar l'anterior govern, la situació vagi a més. "El plec de condicions és insuficient, irreal i poc coherent amb l'ambiciós projecte de ciutat sostenible que es pretén assolir", alerten des de Girona+Neta. "Ens preocupa, sobretot, com pot empitjorar la qualitat del servei, perquè creiem que hi haurà retallades, que provocaran sobrecàrrega als treballadors i disminuiran la neteja de la ciutat", ha afirmat el delegat de personal de la Intersindical a Girona+Neta, Gregorio Soto.

Per això, el portaveu sindical diu que esperen "un canvi" per part del tripartit "en la relació amb la plantilla", i que el nou equip de govern "s'impliqui més" en el seu dia a dia, en els recursos i en els "drets dels treballadors". Durant la protesta, mentre feien sonar xiulets, la plantilla ha desplegat una pancarta amb el lema 'On són els 168 MEUR? Més recursos i millor servei' (en referència al nou contracte de neteja) i han ensenyat fotos dels camions calcinats.

Reunió per escoltar-los

Durant la protesta, l'alcalde Lluc Salellas i el regidor de Guanyem Sergi Font han parlat amb els treballadors. Font ha explicat que, tot i que encara el govern no estigui nomenat, és "necessari" escoltar els treballadors i "trobar un espai" on puguin explicar-los la situació laboral el què es troben. Per això, ja ha avançat que avui mateix, o bé en els propers dies, es reuniran amb ells i els escoltaran.

"Entenem que tota aquesta situació ja ve d'un històric, i que aquí s'hi ha afegit el nou contracte de neteja per als propers anys", ha concretat Font. Per això, el regidor ha avançat que el nou equip de govern escoltarà la plantilla de Girona+Neta amb l'objectiu que, tant bon punt tinguin les competències perquè els regidors ja estiguin nomenats, intentaran "accelerar" la solució a "les situacions que porten temps encallades".