El PSC agafa el relleu a ERC a l'alcaldia de Blanes amb la investidura de Jordi Hernández

L'oposició carrega contra la coalició de "trànsfugues" i el "gir a la dreta"

Jordi Hernández ja és alcalde de Blanes (Selva) després de ser investit aquest migdia en un ple celebrat al teatre municipal. Ho ha fet gràcies als sis vots del PSC, els tres de Junts i els dels regidors de Mario Ros (Blanes Sí) i Rosa Aladern (Grup Blanes).

Tots onze formaran el govern de coalició que vol simbolitzar "un canvi d'etapa" al consistori blanenc. En el plenari d'investidura, les formacions que queden a l'oposició han carregat contra la coalició, especialment ERC, Blanes en Comú Podem i PP.

Els republicans i comuns han retret "el gir a la dreta" de l'executiu local, mentre que el PP ha criticat que hagin fitxat a "trànsfugues", en referència a l'exsocialista Mario Ros i l'excomuna Rosa Aladern.

Els socialistes han defensat la coalició a quatre bandes com una negociació que s'ha fet "lluny del soroll" però amb la voluntat de formar un govern sòlid i estable. L'alcalde, Jordi Hernández (PSC), s'ha compromès a acabar projectes oberts al llarg d'aquest mandat com ara la reforma de l'avinguda de Madrid, el passeig marítim o la comissaria de la Policia Local.

Per altra banda, Hernández ha detallat que vol convertir Blanes en un "referent en mobilitat sostenible". L'alcalde ha explicat que durant la campanya han rebut "moltes queixes" d'usuaris del transport públic al municipi perquè els autocars són "molt vells" i no estan adaptats. De fet, Hernández ha assegurat que hi ha molts treballadors que no volen conduir alguns dels vehicles més vells per no posar en risc la seva seguretat.

Per altra banda, l'alcalde ha detallat que vol crear nous esdeveniments culturals al municipi i designar una persona que s'encarregui de passejar "tots els carrers" de Blanes per veure a on cal actuar en matèria d'asfaltatge i jardineria. "Només recorrent la ciutat es poden veure aquestes coses", ha afegit l'alcalde. A més, el socialista també ha detallat que crearan una regidora d'habitatge i una altra de gent gran.

Molta feina a fer

Per part dels seus socis, el portaveu de Junts, Joan Felip, ha assegurat que hi ha "molta feina a fer". Felip ha justificat l'acord amb el PSC perquè consideren que els resultats de les municipals van determinar que "la ciutadania volia un canvi", ja que les dues formacions que havien estat al govern local van perdre regidors, mentre que el PSC en va guanyar. "Han rebut un càstig per la seva gestió", assegura el portaveu de Junts.

La regidora Rosa Aladern ha ofert "lleialtat" al nou alcalde i a la resta de formacions que formen la coalició sempre dins del "marc acordat". L'excomuna assegura que treballarà per fer un "govern honest" amb els deu companys que hi haurà a l'executiu local. Per la seva banda, el portaveu de Blanes Sí i exsocialista Mario Ros també ha agraït "la voluntat de diàleg" per aconseguir un acord. Ros ha afirmat que l'entrada al govern es fa en base a un programa i uns projectes de ciutat acordats amb el PSC i la resta de formacions.

Retrets d'ERC, comuns i PP

El fins ara alcalde de Blanes i ara cap de l'oposició, Àngel Canosa, ha criticat que s'hagi fet un "gir cap a la dreta" amb el nou pacte. "No és un canvi per mirar endavant, sinó per mirar al passat", ha assegurat Canosa. En aquest sentit, el republicà ha retret que fins el 2019 sempre hi havia governat CiU i PSC. "Mai havíem sortit d'aquí fins que fa quatre anys vam fer un govern d'esquerres", ha declarat Canosa. A més, el portaveu d'ERC ha criticat que la "generositat" proclamada pels socialistes sigui en realitat "condescendència".

En la mateixa línia, el portaveu de Blanes en Comú Podem, Jordi Urgell, ha lamentat que el PSC hagués deixat de banda les negociacions amb comuns. Urgell ha detallat que en una primera trobada amb el PSC es van trobar que venien "amb quatre fulls en blanc i cap projecte". Després que ells posessin algunes accions sobre la taula, la reunió es va acabar i segons el portaveu dels comuns mai van obtenir una resposta. Urgell ha assegurat que en aquest pacte "s'han repartit cadires i càrrecs" però creu que no hi ha cap projecte de ciutat comú.

El regidor del PP, Pere Robert, ha anunciat que trenca "relacions institucionals" amb Junts i els ha acusat de fer "un cordó sanitari" a la formació popular. Robert ha explicat que tenien un pacte encarrilat amb el PSC, però des de Junts van vetar la seva incorporació al govern. El regidor ha assegurat que aquest trencament no s'havia produït mai des de la seva formació i que fins i tot tenen un "bon tracte" amb formacions com la CUP, a les antípodes ideològicament del PP.

El regidor de VOX, esbroncat pels assistents

En la seva intervenció, el portaveu de Vox al consistori, Roberto Martínez, ha criticat que el consistori hagués estat a mans de "comunistes i separatistes" que han portat a la "deixadesa" de Blanes.

Per això Martínez ha assegurat que treballarà per fer de la ciutat un referent "a tota Espanya" i perquè "l'espanyol i el català convisquin juntament". Durant la seva intervenció diversos assistents al ple han escridassat i xiulat al regidor de Vox. La gent ha cridat "feixista" i "fora" a Roberto i l'alcalde ha hagut d'intervenir en diverses ocasions per demanar silenci entre els presents.

El portaveu de la CUP a Blanes, Carles Estríngana, ha expressat la seva "incomoditat" per haver de compartir el plenari amb "organitzacions que porten discursos discriminatoris i xenòfobs" i per això assegura que combatrà "el feixisme" des del plenari.

Per altra banda, ha justificat la seva negativa a formar part del govern de coalició perquè la seva formació no votarà "mai a favor de dretes i forces que atempten contra el dret a l'autodeterminació".