Registren 26 casos de maltractaments a gent gran a l'Alt Empordà l'últim any

La xifra gairebé dobla la registrada el 2021, quan se'n van tractar 14

La comissió de suport a casos complexos de maltractaments a les persones grans, un dels tres grups de treball en què es divideix la Taula Comarcal contra Maltractaments a les Persones Grans, ha registrat el darrer any 26 víctimes a l’Alt Empordà, 12 més que el 2021.

Dels 26 atesos, 22 conviuen amb la persona maltractadora. Per tipus de maltractament, el psicològic és el més freqüent, seguit de l’econòmic, el físic, el negligent, el sexual, l’abandonament i la vulneració de drets. També destaca el fet que 13 de les intervencions fetes, no només hi ha una víctima sinó dues, que acostumen a ser matrimoni.

Pel que fa a la persona que maltracta, en la majoria de casos són fills o filles de la víctima, seguits de la parella o els néts. A més, 11 de les persones maltractadores detectades tenen diagnòstic de salut mental; en set casos existeix la sospita però no han estat diagnosticades i, en la majoria, hi ha associat el consum de substàncies tòxiques.

Les dades es van fer públiques dimecres en el marc de la sessió plenària anual que reuneix els representants de la Taula per fer balanç de la feina feta al llarg de l'últim any.

D'altra banda i coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans, més de 2.500 persones van participar en diferents caminades per commemorar l'efemèride.

La taula va organitzar l'activitat "Caminem pels drets de les persones grans" en cinc municipis: Figueres, Castelló d'Empúries, la Jonquera, Llançà i Peralada, amb la implicació especial dels centres educatius.

La Taula Comarcal contra Maltractaments a les Persones Grans, encapçalada per la Fundació Salut Empordà (FSE), el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres, es va crear fa dos anys per promoure una xarxa de treball i acció comunitària que faciliti la prevenció de situació de maltractaments, a més de potenciar la mirada preventiva sobre aquest fenomen, tant des de la perspectiva de la intervenció professional com pel que fa a la conscienciació ciutadana.

Està formada per una trentena de professionals del territori procedents dels àmbits social, de salut, educatiu, policial, jurídic i associatiu, que s’han agrupat en tres comissions de treball.