Torna el Liberisliber de Besalú el cap de setmana del 7 i 8 d'octubre

Els organitzadors de la fira critiquen els retards de la Generalitat per donar subvencions

Els organitzadors de Liberisliber de Besalú (Garrotxa) han anunciat aquest dimarts a la tarda que la fira literària tornarà aquesta tardor. Ho farà el cap de setmana del 7 i 8 d'octubre després de dos anys d'aturada per la manca de suport de les administracions, tal i com ja va anunciar El Gerió Digital el novembre de l'any passat.

En aquesta ocasió els organitzadors han avançat que ho faran amb el suport de l'Ajuntament de Besalú i la Diputació de Girona. Malgrat tot, en un comunicat publicat a les xarxes critiquen que en tot aquest temps d'incertesa cap dels organismes vinculats a les lletres catalanes i la literatura de la Generalitat s'hagin posat en contacte amb ells. A més, lamenten que encara no saben si rebran una subvenció per fer la fira d'aquest any.

El maig del 2021 els organitzadors de la fira literària Liberisliber anunciaven que no farien l'edició d'aquell any per manca de finançament. En aquell moment va començar una guerra de retrets entre els organitzadors i la Diputació de Girona per les ajudes que havien de donar a la trobada d'editorials. Aquella edició, però, va passar a la història i els organitzadors deixaven el futur del Liberisliber a l'aire, a l'espera de concretar noves ajudes amb les administracions.

El novembre de l'any passat, però, ja va saltar la primera llebre quan els organitzadors van fer una piulada anunciant la possibilitat de recuperar la fira per a l'octubre d'aquest 2023. Aquest dimarts s'ha confirmat el retorn de la trobada d'editorials que es farà el primer cap de setmana d'octubre. En un comunicat, els organitzadors anuncien que ho faran gràcies al suport econòmic de la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Besalú.

Malgrat tot, critiquen que entre el maig del 2021 i el juny del 2022 no han rebut cap tipus de comunicació de la Generalitat ni dels organismes literaris que hi ha a Catalunya (Institució de les Lletres Catalanes, ICEC, OSIC). De fet, els organitzadors asseguren que a dia d'avui encara no els han confirmat l'ajuda que haurien de rebre per la fira que faran aquest mateix octubre.

Sobre el format, asseguren que mantindran "els orígens" de la trobada d'editorials però reformularan el model de fira perquè el 2023 no és la mateixa realitat que el 2010, quan va néixer aquesta fira. Per això asseguren que ja hi ha altres esdeveniments editorials amb un format similar al que hi havia a la Garrotxa i ara volen concentrar-se en "atrapar l'entusiasme lector, multiplicar-lo i irradiar-lo". A més, també volen "crear comunitat" i convertir-se en un "germinador de projectes" literaris.