Xifren en un 38% les cirurgies no urgents anul·lades per la vaga del Santa Caterina i salut mental

El comitè d'empresa manté les aturades per franges horàries tots els dimarts

El comitè d’empresa de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Girona qualifica d'"èxit” la convocatòria de vaga que va començar el 22 de maig la plantilla de treballadors de l’Hospital de Santa Caterina i de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions.

En aquest sentit, els representants sindicals xifren en un 38% les cirurgies no urgents (228 operacions) que han estat anul·lades com a conseqüència de les aturades, a més de "desenes de consultes externes" també ajornades per les protestes. Els representants dels treballadors mantindran les aturades per franges horàries -de les 9 a les 11 hores i entre les 16 i les 18 hores- tots els dimarts "fins aconseguir una resposta adequada a les reivindicacions del personal".

Els sindicats remarquen que, tot i les dificultats amb les que es troben i amb unsserveis mínims "desorbitats" que "arriben al 100% en determinats serveis", l'activitat de l'IAS i el degoteig d'anul·lacions han de fer que la gerència "recapaciti i s'avingui a negociar".

Per la seva part, els representants de Metges de Catalunya (MC) a l’IAS denuncien que el personal facultatiu de l’entitat es troba en una situació d’"extrema vulnerabilitat" per la sobrecàrrega de treball que pateix el col·lectiu. Les baixes per estrès, jubilacions i sortides cap a altres centres amb millors condicions estant deixant la plantilla mèdica "molt mermada i tensionada", segons els delegats sindicals.

A tot això, s’hi afegeix la "imposició" de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors a tres metges que havien sol·licitat l’exoneració total o parcial de l’obligatorietat de fer guàrdies per motius d’edat i cura de familiars. Per a MC, "la manca de planificació provoca que el dèficit de facultatius es vulgui solucionar retallant drets i imposant guàrdies per cobrir necessitats assistencials".

En aquest sentit, creuen que davant d'aquesta situació, la quantitat de metges i metgesses de l’IAS que demanaran la prejubilació "no deixarà de créixer", mentre l’empresa serà "incapaç de captar i retenir els joves talents".

L'empresa respon

En relació a això, l'IAS "aclareix" que com norma general l'empresa exonera les guàrdies als professionals majors de 50 anys. No obstant, en determinades circumstàncies com ara la concentració de baixes maternals en un mateix servei, l'empresa "s'ha vist obligada a cobrir les guàrdies, de manera provisional, amb aquests professionals per poder oferir l'atenció a la població".

L'empresa també remarca que la plantilla ha crescut un 20% des de l'any 2019, majoritàriament en personal sanitari. Concretament, des de l'1 de gener de 2019 s'han incorporat 133 titulats superiors sanitaris, 79 dels quals són metges i metgesses.

L'IAS recorda que en els darrers cinc anys (2018-2022), el pressupost destinat a personal ha crescut un 30%: "En aquest context, l'IAS vol subratllar la capacitat d'atracció de l'organització per als professionals d'altres territoris i de nova incorporació. El creixement de l'organització en projectes i models assistencials ha esdevingut clau per consolidar aquesta capacitat".

L'IAS afegeix l'estabilització de la plantilla com a objectiu en l'àmbit dels recursos humans i, en aquest sentit, exposen que han obert una nova oferta d'ocupació amb més de 400 places que inclouen tots els grups professionals. La plantilla actual és de més de 1.800 treballadors.

Finalment, l'empresa reitera que  manté "l'actitud negociadora" sempre que s'emmarqui "dins les possibilitat i limitacions legals de les empreses públiques, amb propostes que beneficiïn tot el personal i dins la legalitat".