Junts i ERC arriben a un acord de govern per fer Pep Berga de nou alcalde d'Olot

Es descarta el tripartit entre els republicans, la CUP i el PSC

Pep Berga (Junts) tornarà a ser alcalde d'Olot (Garrotxa). El proper dissabte l'actual batlle en funcions tornarà a ser investit, aquesta vegada amb el suport d'ERC. "Les majories absolutes són molt rares i mai m'havia plantejat governar en solitari", ha assenyalat Berga que assegura que la seva primera opció van ser els republicans.

Un pacte que ha arribat després que s'explorés una entesa entre les forces d'esquerra, que havien de portar el representant de la CUP, Jordi Gasulla, a l'alcaldia amb un pacte a tres bandes amb el PSC i els republicans. Un dels principals esculls, però, ha estat la condició fixada per ERC que "només faria alcalde a un independentista".

Els esforços per arribar a fer una alternativa de govern, però, es van estroncar amb l'exigència del cap de llista del PSC, Josep Guix, que va exigir dos anys dels quatre de legislatura com a alcalde, en tant que havia aconseguit els mateixos regidors que Gasulla, quatre.

L'acord segellat aquest dilluns entre Junts i ERC dinamita qualsevol possibilitat d'evitar que Berga torni a l'alcaldia de la capital de la Garrotxa. Quintana ha justificat que portaven dues setmanes negociant i que la "indecisió" del PSC "no era la millor manera" de començar una legislatura amb el tripartit.

El cap de llista dels republicans a Olot ha assenyalat que l'executiva del partit a la ciutat havia aprovat el pacte amb Junts, si bé no ha acabat de concretar si aniran o no a la reunió que ha programat la CUP amb el PSC i ERC. "Nosaltres no hem convocat cap reunió", s'ha limitat a dir.

Molts punts en comú

Per la seva banda, Pep Berga ha reconegut que els darrers dies havien estat negociant, si bé ha deixat clar que Esquerra era el primer partit a qui volia trucar. "Ho vaig dir en campanya i així va ser", ha explicat l'actual alcalde en funcions, que ha ressaltat que "amb els matisos de cada partit" hi ha molts punts en comú entre els dos programes.

"L'Ajuntament i la ciutat necessiten un projecte fort i estable per poder tirar endavant tots aquells projectes que tenim previstos. El grup d'Esquerra ens aportarà idees en temes tan importants com la transició energètica, la mobilitat o la Cultura entre d'altres", ha assenyalat Berga, que ha deixat clar que encara no havien definit com seria el cartipàs i quines àrees portarà cada grup.

Pendents de la Junta Electoral

Amb l'acord entre Junts i ERC els dos grups sumen 11 regidors (8 Junts i 3 ERC), els necessaris per poder governar amb majoria absoluta. Ara bé, tot depèn de la decisió de la Junta Electoral Central en relació a la denúncia del grup Activem Olot, que reclama que s'anul·li una mesa electoral del 28 de maig, ja que una persona que havia demanat el vot per correu, també hauria votat presencialment.

En cas que la JEC resolgués a favor del grup municipal i decidís invalidar tota la mesa, la correlació de forces canviaria i Activem Olot passaria a tenir un regidor més, que trauria als republicans. Això faria que el pacte no comptés amb la majoria absoluta. Tant Berga com Quintana, però, creuen que no s'acabarà modificant i que no s'invalidarà tota la mesa.