Els guardes de camp tornen a patrullar a l'Armentera i Ventalló

Altres municipis com ara Foixà i la Tallada d'Empordà, al Baix Empordà, incorporaran el servei d'aquí a unes setmanes

Els guardes de camp tornen a patrullar des de fa tres nits per l'Armentera i Ventalló, a l'Alt Empordà, per evitar robatoris de maquinària, combustible, conreus o fruita. Un any més s'ha decidit repetir la fórmula i la quarantena de pagesos de la zona pagarà uns 300 euros per tenir vigilats els seus camps. El dispositiu està format per dos guardes -l'any passat eren quatre- però, segons explica el coordinador d'Unió de Pagesos de l'Alt Empordà, Narcís Poch, el servei és "exactament el mateix" tot i que alguna vegada patrullaran per separat amb dos vehicles.

La previsió és que s'allargui fins a finals de setembre, perquè aquest any molts conreus van més tard. Les abundants pluges que han caigut aquestes últimes setmanes han evitat als pagesos haver s'instal·lar sistemes de rec addicionals, una maquinària susceptible de ser robada. És per això que aquest any el servei de guardes de camp a l'Alt i Baix Empordà s'ha endarrerit unes setmanes.

Els primers en posar en marxa el dispositiu han estat els pagesos de l'Armentera i Ventalló. "Fa tres nits que patrullen i de moment no ha passat res", explica el coordinador d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Narcís Poch, que assenyala que el dispositiu serà el mateix que l'any passat. L'any passat van emportar-se sobretot gasoil i per tant es vigilaran els punts crítics i també que no es robi la fruita en el moment de la recollida.

Una parella de guardes patrullen cada nit amb un fusell a les mans i informen de qualsevol cosa sospitosa als Mossos d'Esquadra i a la Guàrdia Civil, tal com estableix el protocol. Entre les principals tasques que es van dur a terme l'any passat, hi havia fer controls d'accés, identificar persones i apuntar matrícules de vehicles sospitosos.

Enguany s'ha contractat una altra empresa de seguretat i en comptes de quatre guardes seran dos. Poch assegura, però, que el sistema serà el mateix, és a dir que els dos guardes patrullaran junts i en algun moment també ho faran per separat en dos vehicles. El que es farà també és variar els horaris. Uns dies començaran més aviat i d'altres més tard per no fer sempre el mateix horari i no ser previsibles.

El dispositiu s'estendrà en unes 2.500 hectàrees, bàsicament arbres fruiters, conreus de blat de moro i userda però també es vigilarà el bestiar de les granges, així com el gasoil i la maquinària agrícola. Fa tres anys, els pagesos van decidir contractar aquest servei, tips de que els robessin.

Al Baix Empordà, més tard

Els pagesos d'altres municipis del Baix Empordà també repeteixen aquest any i tornen a contractar el servei de guardes de camp. És el cas de Foixà, que inclou petits nuclis com ara la Sala i Ultramort, on una parella de guardes començaran a patrullar d'aquí a dues setmanes. En aquest cas, l'Ajuntament ha decidit fer una aportació per reduir així el cost d'aquest servei als pagesos. Bàsicament vigilaran camps de conreu, com ara blat de moro, i també maquinària i combustible. La idea és allargar-ho fins a mitjans de setembre, però també dependrà de com vagin les collites i de la climatologia.

El mateix es farà a la Tallada d'Empordà, on es vigilaran diferents nuclis rurals com ara Tort, Marenya i Canet, on encara no hi ha fixat el dia per començar però està previst que sigui aviat.

L'equip de guardes que patrullaran pel Baix Empordà està format per 12 persones. I les patrulles estan formades per dos guardes cadascuna. No ho faran de forma simultània, sinó que alguns es reserven per a substitucions o reforços. El seu coordinador, Xavier Aupí, explica que aquest any han fet més formació d'autoprotecció i defensa per afrontar millor les situacions de risc que es troben a les nits.

La proposta de formar aturats per fer de guardes

El sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va anunciar fa uns dies que havia proposat al Govern que les persones que es troben a l'atur puguin fer tasques de vigilància als camps i a les granges davant l'augment de robatoris de maquinària i bestiar que s'ha registrat els últims mesos. La idea, que està en fase d'estudi, es va presentar davant la vicepresidenta del Govern i suposaria que la Generalitat es fes càrrec de la formació dels aturats.

Per als guardes de camp gironins aquesta no és una bona opció, perquè al seu entendre està "fora de la llei". "La normativa és molt clara: per fer tasques de seguretat al medi rural només es pot fer per la via pública -Mossos d'Esquadra o Guàrdia Civil- o privada -guardes de camp- no hi ha termes mitjos", assenyala Aupí, que considera que cal una formació molt específica i disposar de mitjans per poder fer aquest servei. Una altra cosa, diu, és fessin tasques de neteja de boscos i recs, que sí que ho veurien bé.

El coordinador d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Narcís Poch, en canvi no ho veu amb mals ulls. Entén que si es formen degudament també podrien fer aquestes tasques. Ara bé, creu que no calen tants efectius perquè no hi ha tanta feina al mercat.

Riudellots de la Selva fa vigilància 2.0

Seguint l'exemple del que s'ha fet a Alcarràs, Riudellots de la Selva (Selva) ha posat en marxa des de fa uns mesos una mena de vigilància 2.0, que consisteix en ajudar-se de les xarxes socials -facebook, twitter i aplicacions com el whatsapp- per intercanviar informació i alertar de qualsevol vehicle o persona sospitosa. "Neix el Sometent 2.0 a Riudellots de la Selva amb l'intent de combatre la inseguretat a traves de les noves tecnologies!". Aquest era el primer missatge que van difondre a través de twitter, si bé el que funciona més és el facebook i el whatsapp.

Un dels seus impulsors ha estat el regidor de SI del municipi, Xavier López, que explica que es vigila sobretot a la zones rurals dels 80 masos que hi ha aïllats al municipi. La iniciativa va sorgir després que uns assaltants ataquessin una família de Campllong ara fa uns mesos. Quan la informació que arriba és rellevant, es posen en contacte amb els Mossos d'Esquadra i així avisar-los. El regidor a l'oposició explica que aquest sistema és molt útil per a la policia ja que permet contactar més fàcilment amb possibles testimonis, tal com va passar per exemple durant un assalt violent a un supermercat del poble. "Tenim gent a diferents llocs, que són els ulls del que està passant i que poden avisar si veuen alguna cosa sospitosa", assenyala López.