Girona i Salt registren un preocupant increment d'incendis a contenidors

En el que portem d'any els Bombers ja superen el centenar d'actuacions

Els Bombers han hagut de fer més d'un centenar de sortides per apagar contenidors entre Girona i Salt des de gener fins al mes de maig. En concret han estat 103 cops que s'han activat per apagar un contenidor, la majoria 62 a Girona i 41 a Salt.

Des dels Bombers reconeixen que hi ha un increment "important" en aquest sentit i cal recordar que en una activació poden cremar més d'un contenidor, com va passar a l'abril on en van cremar una vintena.

El cap del cos a Girona, Jordi Martín, recorda que aquest servei suposa una mobilització de recursos destacable ja que obliga a cobrir el parc de Girona amb dotacions d'altres parcs de la demarcació, per poder donar resposta a altres emergències.

Girona és, de llarg, la ciutat de les comarques gironines amb més serveis per incendis de contenidors. L'any passat van ser 117 les vegades que els Bombers van haver de sortir del parc per apagar-los i aquest 2023 tot apunta que se superarà.

Només en els primers cinc mesos de l'any ja hi ha hagut més de la meitat de les sortides que tot el 2022. I cal tenir en compte que a cada sortida, els Bombers solen apagar més d'un contenidor. En aquest sentit, els dos darrers mesos han estat especialment complicats. A tall d'exemple, el passat abril van cremar una vintena de contenidors al centre de Girona.

Darrera de la capital del Gironès hi ha la seva veïna, Salt, amb 41 intervencions. Això fa que en els efectius que hi ha al parc de Girona hagin hagut de sortir una mitjana de vint vegades al mes per apagar contenidors, ja que son els que donen resposta també a Salt.

Tot plegat suposa una mobilització de recursos important, ja que quan s'han d'activar molts efectius i el parc queda descobert, altres bombers d'altres localitats han d'anar a assegurar-lo. A més, un dels problemes principals, assenyala el cap del cos a la Regió de Girona, Jordi Martín, és que un incendi en un contenidor deriva en altres problemes.

En aquest sentit, Martín explica que moltes vegades han d'acabar apagant també cotxes aparcats a prop o, en el pitjor dels casos, pot acabar amb un foc habitatge i afectacions a façanes, com va passar el mes d'abril en diversos carrers del centre de la ciutat de Girona.

A més, Martín recorda que la crema de contenidors sol ser a la nit i per tant amb la gent a casa seva. Això fa que moltes vegades hi hagi problemes d'inhalació de fum quan afecta també una façana i cal evacuar els veïns. "Això és un risc evident per a les persones i és un servei que es pot complicar", remarca el cap dels Bombers a Girona.

Per comarques

Els contenidors cremats a Girona i Salt fa que el Gironès sigui la comarca amb més sortides per part dels Bombers. En total n'hi ha hagut 110. A l'Alt Empordà en el que va d'any s'han fet 83 serveis, la majoria (33) a Figueres. Al Baix Empordà s'han fet 45 sortides per apagar contenidors, a la Selva 26, al Pla de l'Estany 19 i al Ripollès només quatre.

La ciutat que acumula més serveis és Badalona amb 86, seguida de Tarragona amb 77, l'Hospitalet de Llobregat 65, el Prat de Llobregat 64 i Girona amb 62. Val a dir que Barcelona compta amb un cos de Bombers propi que son els qui fan el servei a la capital de Catalunya.

En el conjunt de Catalunya fins a 31 de maig els Bombers han fet 1.772 sortides per apagar contenidors arreu del país. L'any 2022 van ser 4.091.

Detingut per cremar contenidors

La Policia Local de Salt (Gironès) va detenir el passat 26 de maig el presumpte autor de la crema d'una vintena de contenidors a Girona. L'incendi va provocar danys importants en façanes d'edificis i en diferents vehicles que estaven aparcats a prop dels carrers Bernat Boadas, Bonastruc de Porta i Santa Eugènia. 

A través de diferents imatges, els agents van identificar un dels presumptes autors de la crema i van poder comprovar que vivia a Salt.