La doctora Carme Valls Llobet és investida doctora honoris causa de la Universitat de Girona

El professor i exdegà de la Facultat de Medicina, Joan San, ha llegit l’elogi dels mèrits de la doctoranda

La Universitat de Girona (UdG) ha atorgat avui el títol de doctora honoris causa a la metgessa Carme Valls Llobet “per haver contribuït a convertir el concepte de morbiditat diferencial en un factor decisiu en el disseny i anàlisi dels estudis sobre patologies i tractaments” i per la seva “dedicació continuada a la investigació per combatre la invisibilitat de les dones en la societat i en les ciències de la salut”.

La sessió acadèmica d’investidura, que ha presidit el rector Quim Salvi, ha tingut lloc a l’Aula Magna Modest Prats de la institució universitària. El professor i exdegà de la Facultat de Medicina Joan San ha llegit l’elogi dels mèrits de Carme Valls. L’acte també ha comptat amb la presència d’Assumpció Vila, presidenta del Consell Social, i Cristina Sánchez Miret, secretària general.

La UdG atorga la màxima distinció acadèmica a la Dra. Carme Valls Llobet, metgessa des de l’any 1968 per la Universitat de Barcelona, especialitzada en endocrinologia i medicina amb perspectiva de gènere, per acord del Consell de Govern de 26 de gener, i a proposta de la Facultat de Medicina.

El rector, Quim Salvi, s’ha referit a Valls com “una de les científiques que més ha treballat en aquest país, i a nivell mundial, per una medicina amb perspectiva de gènere, per la necessitat de formular una Ciència de la Diferència, atenent la inclusió de les diferències entre dones i homes en l’entorn de la investigació, el tractament, la prevenció i els estudis de les patologies”.

Per la seva banda, el professor i exdegà de la Facultat de Medicina Joan San, com a padrí de la doctoranda, ha subratllat que Carme Valls sosté que “hi ha una escletxa de gènere en la medicina: la que es crea quan la investigació fa invisible el cos de les dones i la societat impedeix als homes de  queixar-se”. Així mateix ha recordat que “les dones no han estat presents en els grups d’investigació” i que “tampoc no han estat investigades” fet que ha donat lloc a “biaixos increïbles”, ha reblat.

Agraïda i emocionada, Carme Valls ha recordat com va influir mentre estudiava a la universitat “la realitat de la Barcelona de la postguerra” la qual cosa li ha fet impossible “separar la ciència i l’exercici de la professió de les desigualtats socials i econòmiques” que l’envolten. Així mateix, ha esgrimit que “l’assistència no es pot entendre sense l’exercici de l’empatia i la compassió” que permeten “llegir les preocupacions de l’altre”.

Una medicina per a les dones

Carme Valls ha dedicat molts anys de la seva carrera a l’estudi de les desigualtats i l’escletxa de gènere en la medicina, la que es produeix quan la investigació invisibilitza el cos de la dona, i ha estat pionera a l’Estat espanyol a plantejar les diferències de gènere en el terreny de la investigació. També ha format part d’un moviment internacional d’investigadors que en la dècada dels 90 va impulsar la inclusió de dones en els assajos clínics i el rigor científic aplicat a l’estudi dels problemes i les patologies més habituals en les dones.

Aquests centres d’interès i recerca han portat Carme Valls a assumir la direcció del programa ‘Dona, Salut i Qualitat de Vida’ al Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), organització científica no governamental, del qual és membre des de 1983 i que actualment presideix.  El CAPS investiga les diferencies de gènere en la salut i en els serveis sanitaris i proporciona accés a la informació i recursos a les dones per a millorar la seva qualitat de vida.

Compromesa i lluitadora per la igualtat, Valls va ser diputada al Parlament de Catalunya en la sisena legislatura (1999-2003) pel Partit dels Socialistes de Catalunya – Ciutadans pel Canvi. També ha presidit la Fundació Catalunya Segle XXI. El 2020 li fou concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.