Identifiquen 164 fonts en el primer inventari que es fa de la Ruta del Ter

L'estudi ha permès situar en un mapa els punts on els ciclistes i senderistes podran descansar i beure

La Ruta del Ter, que ressegueix els 208 quilòmetres per on passa aquest riu, té 164 fonts, de les quals el 75% són d'aigua potable perquè estan connectades a les xarxes municipals i el 25% restant són fonts naturals.

Aquestes són algunes de les dades que es desprenen del primer inventari que s'ha fet d'aquesta ruta, que enllaça dos pols d'atracció turística com són els Pirineus i la Costa Brava. Tota aquesta informació es penjarà al web del Consorci del Ter que vol fer difusió d'aquesta ruta. El pressupost total ha estat de 10.000 euros, fruit d'un conveni de col·laboració entre el Consorci del Ter i la Fundació Agbar, que ha permès també recuperar la font del Sot de les Branques a Susqueda.

La gran majoria de les fonts es troben resseguint la ruta, sense necessitat de desviar-se, però també se n'han inclòs algunes a un quilòmetre de distància perquè es considera que es troben en una bona zona de descans per aturar-se o gaudir de l'entorn en família.

La gran majoria, el 75% (123 fonts), tenen aigua potable perquè estan connectades a la xarxa municipal però algunes es tanquen a l'hivern per les glaçades. El 25% restant (41 fonts) són fonts naturals que no estan sotmeses a controls sanitaris i per tant no se sap si són potables, si bé algunes s'utilitzen de forma popular.

L'inventari l'ha elaborat l'Ester Batlle, llicendiada en goegrafia per la UdG, durant tres mesos a través de sortides de camp i converses amb els alcaldes i propietaris de les finques. També va consultar la documentació i publicacions existents sobre aquesta temàtica a les comarques gironines

Punts negres i noves actuacions

Amb la idea de detectar i donar a conèixer aquest patrimoni, l'inventari permetrà futures actuacions ja que ha posat al descobert algunes de les mancances que hi ha al llarg de la Ruta del Ter. Així, s'han detectat tres punts negres on no hi ha cap font en 15 quilòmetres, com és el cas del tram que va de Ripoll a Montesquiu; Tavernoles i la font natural de Susqueda (30 quilòmetres) i Torroella de Montgrí fins a la desembocadura del Ter (12 quilòmetres, sis d'anada i sis més de tornada).

Algunes de les fonts no estan senyalitzades i són molt difícil de trobar. "La idea és que ara que en tenim coneixement, el que farem en els propers anys és intentar recuperar les prioritàries o aquelles que estan en mal estat", explica el gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu, que ha subratllat el potencial d'una ruta pensada pel cicloturisme, el senderisme i el públic familiar. Des d'aquest ens, consideren que la ruta encara es pot difondre més -l'inventari estarà penjat al seu web- i que les fonts són un "bon reclam" perquè la gent pugui utilitzar la ruta i conèixer aquest entorn natural.

El riu Ter neix a Ulldeter (Setcases) a uns 2.400 metres d'altitud i desemboca a la Gola del Ter (Torroella de Mongrí). En total, travessa cinc comarques de Catalunya -Ripollès, Osona, La Selva, Gironès i Baix Empordà- i 38 municipis.

La presentació s'ha fet aquest matí a la Sala de les Columnes del Pantà de Susqueda, amb la presència del president del Consorci del Ter, Jordi Munell; el director de Concessions Catalunya Nord d'Agbar, Xavier Ventayol; José Luis Serrano, responsable de zona d'Endesa i l'alcalde de Susqueda, Joan Mercader. També s'ha visitat la font del Sot de les Branques que s'ha recuperat a aquest municipi arran del conveni entre el consorci i la Fundació Agbar.