Girona, Celrà i Lloret acullen els espectacles itinerants del 'Això al poble no li agradarà'

Els assistents han pogut desplaçar-se amb un autobús d'un lloc a l'altre per no perdre's cap funció

El festival d'arts escèniques alternatives 'Això al poble no li agradarà' ha celebrat aquest dissabte la tercera jornada d'aquesta primera edició. Ho ha fet amb la posada en marxa d'un autobús que ha permès veure en un sol dia tres espectacles a tres municipis gironins.

L'activitat ha arrencat a dos quarts d'una del migdia a la plaça Santa Susanna de Girona amb 'Rue', una proposta de dansa de l'artista Volmir Cordeiro. Ha seguit amb una segona parada a l'espai de creació i residència d'artistes 'Animal a l'esquena' de Celrà (Gironès), per veure 'Orelles' de Marga Socias & Els Mals Endreços. I ha acabat a Lloret de Mar (Selva), on el públic ha pogut assistir a l'espectacle 'Noves espiritualitats per a persones atees' de Cia. Atzucac.

'Això al poble no li agradarà' és una iniciativa de programadors culturals i centres de creació independents de nou municipis de les comarques gironines, que s'han unit per crear un festival d'arts vives. L'objectiu és acostar al públic la xarxa d'equipaments culturals que ofereixen una programació alternativa.

La directora del Teatre Municipal de Girona, Elena Carmona, detalla que "ha nascut d'una necessitat de crear context i públic per les arts escèniques contemporànies." El festival va començar dijous i s'allargarà fins diumenge, amb una programació que ha inclòs vuit espectacles interdisciplinaris de teatre, dansa, arts visuals i audiovisuals.

El primer va ser 'Donde empieza el bosque acaba el pueblo' de Monte Isla, que es va representar a Olot dijous a les vuit del vespre. L'han seguit divendres 'Restart Party' de l'Associació Restarters BCN + reparadors locals a Porqueres (Pla de l'Estany) i 'Inert?' de Nyamnyam en col·laboració amb Carme Torrent, Blanca Callén, Manel Quintana y Daniel Moreno Roldán a Banyoles.

Artistes i públic comparteixen trajecte

Aquest dissabte ha estat el torn de la proposta itinerant que ha unit tres dels espectacles programats a diferents ciutats amb un autobús a disposició dels assistents. El primer ha estat 'Rue', una proposta de dansa de l'artista Volmir Cordeiro que es mou al so del tambor de Washington Timbo; s'ha pogut veure a dos quarts d'una del migdia a la plaça Santa Susanna de Girona.

Els assistents s'han traslladat després al centre de creació 'Animal a l'esquena', ubicat al Mas Espolla de Celrà. Allà, el preu de l'abonament incloïa un dinar popular de paella i un segon espectacle: 'Orelles' de Marga Socias & Els Mals Endreços, que s'han unit per primera vegada per crear aquest espectacle "teatral i sonor" que "reflexiona sobre on posem l'atenció". "Nosaltres fem teatre poc habitual per un tipus de públic, però molt habitual per un altre", s'ha mostrat convençuda Socias, en la preestrena de l'espectacle.

El recorregut ha acabat aquest vespre a Lloret de Mar amb l'espectacle 'Noves espiritualitats per a persones atees' a càrrec de Cia. Atzucac al jardí de la Pau. La proposta ha estat una reflexió sobre "l'evolució de l'espiritualitat i els rituals en el marc de les societats occidentals neoliberals". En acabar, els assistents han pogut tornar al punt d'inici del recorregut: a Girona.  

La directora del Teatre Municipal de Girona explica que la idea d'habilitar un autobús s'ha tirat endavant amb la intenció que durant els trajectes és "generessin converses entre programadors, companyies i públic", un aspecte que, diu, "és difícil que passi al teatre". Sobre el titular del festival 'Això al públic no li agradarà' (amb el no ratllat), diu que "reflecteix la creació contemporània" perquè les propostes "agraden o no, però sempre generen preguntes".

Pel que fa a l'acollida del festival i a l'afluència del públic, Carmona ho valora positivament: "pensem que la rebuda ha anat bé". I detalla que hi acudeixen perfils diversos amb "gent jove, però també de temporada que venen habitualment al teatre a veure altres propostes".

Programació

La programació acaba aquest diumenge amb 'Hablar con las plantas para llegar a un paisaje' d'Artistas Salchichas a la Jonquera (Alt Empordà) i 'Noche cañón' de Societat Doctor Alonso a Figueres.

A més, tal com ho anomena l'organització, s'han programat tres "extensions": El 31 de maig, es va fer la conferència 'Què fem entre les coses? Apunts per a una ètica sobre els residus tecnològics' a càrrec de Blanca Callén a Girona; el 2 de juny, una 'jornada sobre pràctiques contextuals' de l'Espai nyamnyam a Mieres (Garrotxa) i el 10 de juny, 'ASTRES: Mapping estel·lar', un espectacle amb música generativa i làser basats en els estels presents al firmament a cada moment.

Aquesta obra del col·lectiu d'artistes Playmodes forma part de l'exposició 'Fer créixer plantes en l'obscuritat' del Bòlit, centre d'art contemporani de Girona.