El setè Música als Masos de la Garrotxa s'amplia amb un cap de setmana de setembre

Incorpora l'Estudi Barberí dels RCR com a escenari i masos de Besalú, Riudaura i la Vall de Bianya

La setena edició del festival de proximitat Música als Masos de la Garrotxa s'amplia amb una proposta que lligarà clàssics del segle XX amb compositors actuals. El certamen, centrat en la música de cambra, incorpora l'apartat 'Música en Xoc', amb l'objectiu de contraposar l'obra d'uns i altres.

Aquest 2023, s'hi podrà escoltar el 'Pierrot Lunaire' d'Arnold Schoenberg i tres obres del reusenc Josep Maria Guix. No és, però, l'única novetat. Perquè el festival incorpora l'Estudi Barberí dels RCR a Olot com a escenari i també programa cada concert en un espai diferent. Entre d'altres, sumant masos de Besalú, Riudaura i la Vall de Bianya. Aquest any el programa, centrat en la primera quinzena de juliol, inclou quatre produccions pròpies.

Música als Masos tornarà a omplir amb concerts de cambra les cases pairals i espais patrimonials singulars de la Garrotxa. La setena edició del festival concentra la programació entre els dies 1 i 16 de juliol, però per primera vegada també s'allarga al cap de setmana del 16 i 17 de setembre amb la nova proposta 'Música en Xoc'. Un apartat que d'entrada neix dins el paraigües del certamen, però amb voluntat que el projecte pugui acabar tenint autonomia pròpia.

Els concerts d'estiu es faran als espais interiors dels masos i cases pairals. Per a cadascun d'ells hi haurà dos torns, amb l'objectiu d'assegurar millor l'experiència acústica i visual del públic.

Amb la voluntat de dur a la Garrotxa músics rellevants del panorama català actual, en aquesta setena edició del certamen hi actuaran el Quartet Cosmos (que contraposarà Brahms amb el compositor contemporani Tomàs Marco), el percussionista Miquel Bernat (amb una proposta de música electrònica), el duet jove Buch-Camats (amb dues peces de repertori romàntic), el Quartet Vela (amb un concert que reivindica l'obra de compositores) i el tiorbista Ferran Pisà (que s'endinsarà al repertori a solo del segle XVIII).

Aquest 2023, el Música als Masos també ofereix quatre produccions pròpies. Així, el certamen completarà la integral de les sonates per a violí i piano de Beethoven (que va engegar l'any passat) i tornarà a acollir el trio de corda Reus-Oliu (que contraposarà obres del repertori clàssic amb d'altres de més modernes).

El cartell també permetrà escoltar 'La mort i la donzella' de Schubert -una de les peces més cèlebres del repertori de cambra- amb els instruments d'època del quartet Aisling i també proposarà explorar la relació musical de la família Bach al voltant de 'L'Ofrena musical'.

Nova proposta

A part de la programació regular del juliol, aquest 2023 el Música als Masos s'amplia amb la nova proposta 'Música en Xoc'. Tot i aixoplugar-se sota el certamen d'estiu, l'objectiu és que el projecte camini sol en un futur i tingui autonomia pròpia.

Gira al voltant d'un concert de dos torns, els dies 16 i 17 de setembre. 'Música en Xoc' combina l'obra d'un compositor clàssic del segle XX amb la d'un compositor català contemporani, que també serà present un dels dies de l'estrena, i que oferirà una conferència introductòria al concert. Amb la voluntat d'apostar per les avantguardes artístiques, els recitals es fan en col·laboració amb RCR Arquitectes, que posen l'Estudi Barberí d'Olot com a escenari.

Aquest 2023, el nou apartat del Música als Masos permetrà escoltar el 'Pierrot Lunaire' d'Arnold Schoenberg i tres obres del reusenc Josep Maria Guix: 'Com un núvol lleuger', 'Suaument, dins la tristesa' i 'Soroll d'aigua'.

Un concert a cada espai

Aquesta setena edició del Música als Masos també serà la primera que acollirà cada concert en un espai diferent. A més de l'Estudi Barberí, a Olot també s'hi incorpora el Mas Subiràs. I s'afegeixen el mas Sobeies de la Vall de Bianya, la casa Ferrer-Noguer de Besalú i el Mas Coromina de Riudaura.

Aquestes cases pairals es complementen amb les que ja hi havia fins ara: el Mas Vayreda i la Casa Solà-Morales i Ventós d'Olot, el Mas la Fàbrega de Sant Feliu de Pallerols i el Mas Pratdevall de Santa Pau, Cada concert tindrà dos torns, a les set i a les nou del vespre, excepte en aquells casos en què caiguin en diumenge (quan l'horari s'avançarà una hora).