Els antics diplomats en enginyeria diuen ser víctimes de discriminació laboral en l'àmbit públic

Reclamen equiparar la categoria amb els llicenciats d'aleshores i graduats actuals

Els professionals de més antiguitat del Col·legi d'Enginyers de Girona que exerceixen al sector públic, consideren que pateixen una discriminació pel que fa a la seva classificació. Segons la normativa actual, els antics diplomats es troben en el subgrup A2 dins de la classificació professional de l’administració pública. Això provoca que no poden accedir a llocs de responsabilitat ni tenir el mateix reconeixement d’aquells que formen part del subgrup A1 (els llicenciats i graduats).

Els enginyers gironins volen aconseguir que s’eliminin les subcategories que existeixen dins del Grup A en feines públiques assegurant que ja es va suprimir en el sector privat. Creuen que el canvi permetria augmentar la competitivitat en el sector públic i millorar el servei al ciutadà.

Aquesta discriminació laboral té origen en la implementació del Pla Bolonya. En aquell moment van desaparèixer les distincions entre llicenciatura i diplomatura perquè tot va passar a ser graus. No obstant això, l’actual normativa del sector públic encara manté la distinció entre aquests dos grups: els que abans eren diplomats formen part del grup A2 mentre que els abans eren llicenciats formen part del grup A1. Els professionals defensen que és de justícia que tots els graduats formin part del Grup A sense distinció.

Apunten que ha estat la falta de voluntat política el que ha impedit que se suprimeixin les subcategories A1 i A2. Un canvi que hauria de permetre que els graduats d’aquest col·lectiu tinguin les mateixes oportunitats de desenvolupament en el sector públic que els altres graduats. Mentre que també cal tenir en compte que les proves d’accés a l’administració pública entre el subgrup A1 i el subgrup A2 ja són homogènies pel que fa a les característiques i el sistema.

Creació d’una plataforma

Els enginyers graduats i enginyers tècnics industrials no són els únics que pateixen aquesta discriminació. Actualment també formen part del subgrup A2 professionals del sector públic com arquitectes tècnics, infermers, logopedes, fisioterapeutes o treballadors socials. Així doncs, en dades estatals estaríem parlant d’uns dos milions d’afectats.

Per denunciar aquesta situació, una quinzena de col·legis professionals i sindicats d’àmbit estatal s’han unit dins de la “Plataforma Grupo A”. En un manifest consideren la diferenciació actual com a “absolutament anacrònica i artificial” i fan tres grans reclamacions. En primer lloc, demanen que s’estudiï un sistema per reduir aquesta discriminació que pateixen aquests graduats universitaris a Espanya.

En segon lloc, demanen la modificació de l’article 76 de l’Estatut Bàsic del Treballador Públic i que se suprimeixi la subclassificació en el grup A. Ja que consideren que és la seva aplicació el que provoca un agreujant entre professionals amb el mateix nivell acadèmic de grau.

En tercer lloc, demanen que es paralitzi la tramitació del projecte de Llei de la Funció Pública de l’Estat fins que s’hagi modificat l’Estatut Bàsic del Treballador Públic. I que es recullin les consideracions que se sol·liciten en aquest document.