L'empresari que va comprar Torre Mornau no renuncia a la propietat

Rinaldo Muscolino diu que no ha rebut cap notificació on diu que torna a ser de titularitat pública

L'empresari italià Rinaldo Muscolino, que va comprar la finca Torre d'en Mornau, no renuncia al seu projecte de crear una ecovila al paratge, encara que els terrenys tornin a ser "de titularitat pública". En un comunicat, tant l'empresari com la col·lectivitat dels Aiguamolls, critiquen que no han rebut cap notificació per part de la Generalitat dient-los que s'havia tirat enrere la venda. A més, també recorden que hi ha interposat un recurs d'alçada contra la decisió que va anunciar el conseller Santi Vila de deixar sense efecte el procés.

La col·lectivitat recorda que estan redactant el projecte per a l'ecovila, que suposaria "protegir el territori" i donar habitatge i feina a qui la gestionés. La finca coneguda com a Torre d'en Mornau es troba en ple parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Situada a cavall dels termes de Peralada, Pau i Castelló d'Empúries, en total els terrenys abasten 118 hectàrees (de les quals, 27,9 són reserva integral).

La finca deu el seu nom a la construcció que la domina, de 5.345 metres quadrats. Es tracta d'una masia amb diferents construccions, articulades al voltant d'un gran pati central (entre les quals hi ha magatzems, estables, sitges, coberts, un paller o habitatges per als treballadors).

L'any passat la Generalitat va posar en venda la finca i la va adjudicar a un empresari italià, Rinaldo Muscolino. El projecte que hi pretenia tirar endavant (construir-hi una ecovila mitjanant subscripció popular) no ha tirat endavant, però, per falta de liquidesa.

Això ha provocat que la Generalitat tirés enrere l'expedient de compravenda i n'hagi tornat a recuperar la propietat. El Govern, però, ha creat una taula de seguiment de la finca Torre d'en Mornau, amb l'objectiu de preservar-la i continuar tirant endavant les activitats agrícoles (de caire ecològic) que s'hi fan actualment. La intenció és fer-ne una gestió coordinada tant amb els ajuntaments com amb el territori.

Sense notificació

La col·lectivitat dels Aiguamolls, impulsada per Muscolino, i mitjançant la qual s'articulava el projecte per convertir la Torre d'en Mornau en una ecovila ha emès un comunicat on assegura que no renunciarà a les seves aspiracions. "No renunciem a fer ús de la finca, ni en el supòsit de titularitat pública", recull l'escrit.

El grup recorda que el seu projecte d'ecovila té com a eixos "el respecte, la custòdia i l'amor pel territori". La col·lectivitat explica que aquesta solució suposa "un aprofitament sostenible" de la Torre d'en Mornau i que, a més, ajudaria a "cobrir dues necessitats socials: l'habitatge i la feina".

Per últim, Rinaldo Muscolino assegura que no ha rebut cap notificació per part de la conselleria de Territori i Sostenibilitat que indiqui que s'ha tancat l'expedient de compravenda, i que la titularitat de la finca torna a estar en mans del Govern.